28 februari 2021 
in Hypnose
2 min. leestijd

Loslaten dankzij hypnotherapie

Loslaten dankzij hypnotherapie

’Ik kan het verleden loslaten dankzij hypnotherapie’

Soms kun je zo vastzitten in je verdriet, dat je er niet meer zelf uitkomt. Hypnotherapie kan je van deze gevoelens bevrijden, zodat je weer lichter door het leven gaat. Zo ook bij Kristel (42): ‘Ik heb veel meegemaakt, en dat draag ik dagelijks met me mee. Nu kan ik mijn rugzak eindelijk neerleggen en het verleden achter me laten.’

Emotionele schade

‘Mijn jeugd was beslist niet idyllisch. Op de basisschool werd ik flink gepest en ook thuis ging het er niet echt liefdevol aan toe. Na de scheiding van mijn ouders heb ik mijn vader niet meer gezien. Dat heeft de nodige littekens opgeleverd en de basis gelegd voor mijn verdere leven. Als jongvolwassene zocht ik de verkeerde mensen op en maakte ik de verkeerde keuzes. Ik was diep onzeker en wilde iedereen altijd pleasen om leuk gevonden te worden. Uiteindelijk dacht ik iemand gevonden te hebben die van me hield, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik kwam terecht in een emotioneel beschadigende relatie, die tien jaar heeft geduurd.’

Grote klap

‘Na al deze tegenslagen wist ik mezelf weer bij elkaar te rapen. Ik vond zelfs een leuke man, kreeg een dochter en vond een baan, maar mijn zelfvertrouwen heb ik nooit teruggevonden. Toen ik de veertig bereikte, kwam de grote klap. Ik werd overspoeld door negatieve gedachten en raakte verstrikt in een depressie. Op een gegeven moment kwam ik mijn bed niet meer uit. Ik wist niet wat er met me aan de hand was. Ik had het leven net een beetje voor elkaar, maar toch voelde het niet zo.’

Praten over mijn problemen

‘Mijn man vond dat ik in therapie moest gaan. Maar praten over mijn problemen, dat is niets voor mij. Bovendien waren er geen problemen. Ik had toch alles wat mijn hartje begeerde? Een goede vriendin stelde toen hypnotherapie voor. In eerste instantie klonk het me behoorlijk zweverig in de oren, maar hoe meer ik erover hoorde, hoe nieuwsgieriger ik werd. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en heb ik een afspraak gemaakt bij Joyful You.’

Openstellen

‘Toen ik bij Judith kwam, kon ik mezelf in het begin moeilijk openstellen. Toch wist ze door mijn muur heen te prikken en bespeurde ze dat er meer aan de hand was dan alleen mijn depressie. Al snel kwam mijn onzekerheid en relatiegeschiedenis ter sprake. Ze vertelde dat hypnotherapie zeker kan helpen om onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden los te laten, maar alleen als je hier zelf voor openstaat. Omdat ik voelde dat ik veilig en in goede handen was, liet ik Judith een hypnosesessie doen.’

Hypnose

‘Onder hypnose voelde ik mijn hele lichaam kalm worden. Judith wist me mee te voeren om ‘oud zeer’ los te laten zonder dat ik alles moest herbeleven. Het voelde alsof alle blokkades weggenomen werden en ik voor het eerst alles helder zag. Toen het voorbij was, leek mijn hoofd opgeruimd te zijn. Die avond heb ik voor het eerst in maanden weer goed geslapen, en ook de week erna bleef ik me een stuk lichter voelen.’

Meer zelfvertrouwen

‘Samen met Judith heb ik de weken erna nog een paar sessies gedaan om te werken aan mijn zelfvertrouwen en mijn zelfliefde. Sindsdien sta ik heel anders in het leven: meer open, ontspannen en optimistisch. Mijn relaties zijn in alle opzichten verbeterd, omdat ik ook eindelijk van mezelf kan houden. Ik voel me de zelfverzekerde vrouw waarvan ik nooit had gehad dat ik het kon zijn.’