pesten doet wel pijn
Hypnose
Judith van Royen-Ottes
Hypnose
06/14/2024
3 min
0

Pesten doet wel pijn

06/14/2024
3 min
0

Ik ben veel gepest in mijn jonge jaren. 

Het begon al op de lagere school, ging door op de middelbare en op het MBO Secretarieel was ik uiteindelijk het buitenbeentje. De jaren daarna op de MTS brachten veel verandering. Meer hierover kun je lezen op mijn website bij 'over mij'. 

Alleen was het niet klaar met de schade die het pesten bij mij had aangericht. Mijn “ik” had een flinke deuk gekregen en ik had een laag zelfbeeld. Ik was introvert en verlegen. Overtuigingen als minderwaardig voelen, geen zelfvertrouwen bij sociale activiteiten, niet veilig in een groep voelen, niet goed genoeg voelen, anders voelen, niemand vindt mij leuk Regelmatig kwam dit ‘oud zeer’ naar boven, ook nog toen ik eenmaal aan het werk ging.

Door hypnotherapie zijn al deze overtuigingen aangepakt en getransformeerd. Het ‘voelt’ dus niet meer zo. Ik voel me echt bevrijdt. Dat wil niet zeggen dat er soms nog een oude gedachte bovenkomt, maar daar ben ik me nu van bewust en kan deze gedachte in alle liefde wegsturen. Nu kan ik alles aan. Ik ben mezelf. Ik doe wat ik leuk vind. Werk met de leukste klanten. Werk de uren die ik wil werken en heb tijd om mijn eigen dingen te doen.

Pesten: De onzichtbare littekens

Pesten is een probleem dat wereldwijd voorkomt en treft jong en oud. Hoewel het vaak wordt afgedaan als "gewoon een deel van het opgroeien," of "pesten doet geen pijn" kunnen de gevolgen van pesten verwoestend zijn en kan het een langdurige impact op je hebben.

Wat doet pesten met je?

Pesten kan een diepe emotionele en psychologische impact op je hebben. Je kunt een gevoel van machteloosheid, angst en verdriet ervaren.

Gevolgen hiervan kunnen zijn: 

Je hebt een laag zelfbeeld: je ontwikkelen vaak een negatief zelfbeeld en je ervaart een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak begin je te geloven dat je het pesten verdient en dat er iets fundamenteel mis met je is.

Je hebt last van angst en depressie: Pesten kan leiden tot ernstige psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie. De constante angst om gepest te worden en de isolatie die vaak volgt, kan je mentale gezondheid ernstig schaden.

Je trekt je sociale terug: je trekt je regelmatig terug uit sociale situaties, je vermijdt vrienden en familie en je hebt moeite om nieuwe relaties aan te gaan of bestaande relaties te onderhouden.

Je ervaart fysieke gezondheidsproblemen: Door het gepest kun je chronische stress ontwikkelen waardoor je fysieke klachten ervaart zoals hoofdpijn, maagklachten en slaapstoornissen.

Directe gevolgen van pesten

Op korte termijn kan pesten leiden tot onmiddellijke problemen zoals:

  • Problemen met leren: De stress en angst veroorzaakt door pesten kunnen je concentratie en je schoolprestaties negatief beïnvloeden.
  • Verlies van Interesse in Activiteiten: Activiteiten waar je eerder van genoot, kunnen minder aantrekkelijk worden door de negatieve gevoelens en ervaringen.
  • Relatieproblemen: Pesten kan je relaties met vrienden en familie onder druk zetten, vooral als je je zich schaamt of terugtrekt.

Langetermijngevolgen van pesten

De effecten van pesten verdwijnen vaak niet wanneer het pesten ophoudt. Meestal draag je de littekens van je ervaringen mee naar je volwassen leven: Uit studies is het volgende gebleken:

  • Blijvende Psychische Problemen: Studies tonen aan dat volwassenen die in hun jeugd zijn gepest, een hoger risico lopen op langdurige psychische problemen zoals chronische depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Moeite met Vertrouwen en Relaties: Volwassenen die zijn gepest, kunnen moeite hebben met het vertrouwen van anderen en het opbouwen van gezonde relaties. Ze kunnen ook sociale situaties blijven vermijden.
  • Lagere Levenskwaliteit: De combinatie van aanhoudende psychische problemen, sociale isolatie en een laag zelfbeeld kan leiden tot een algehele lagere levenskwaliteit.
  • Carrière en Werkproblemen: Het gebrek aan zelfvertrouwen en de angst om beoordeeld te worden kunnen doorwerken in de professionele sfeer, waardoor slachtoffers moeite hebben om hun potentieel te benutten en carrière te maken.

Hoe lang heb je er nog last van?

De duur van de impact van pesten kan sterk variëren. Sommige mensen zijn in staat om te herstellen en door te gaan met hun leven zonder blijvende effecten, terwijl anderen levenslang kunnen worstelen met de gevolgen. 

De ondersteuning die je hierbij krijgt van familie, vrienden en professionals kan een cruciale rol spelen in het herstelproces. Therapie en counseling kunnen helpen om de wonden van pesten te helen en de impact te verminderen. Hypnotherapie kan een grote bijdrage leveren om de emotionele lading van het pesten eraf halen en kan je zelfbeeld weer herstellen. 

Conclusie

Pesten is veel meer dan alleen een tijdelijk probleem; het kan blijvende en verwoestende gevolgen hebben voor de slachtoffers. 

Het is essentieel om pesten serieus te nemen en proactief te werken aan preventie en ondersteuning voor slachtoffers. Door bewustwording te creëren en een ondersteunende omgeving te bieden, kunnen we de negatieve impact van pesten verminderen en de weg vrijmaken voor herstel en welzijn.

Reacties
Categorieën