10 tips om stress te verminderen

10 tips om stress te verminderen

Stress is vanzelfsprekend niet goed voor je hart, maar iemand met veel stress blijkt bijvoorbeeld ook een veel grotere kans te hebben op overgewicht. Reden genoeg dus om er iets aan te doen.

Hierbij 10 doeltreffende tips om stress te verminderen.

1. Ademhalingsoefeningen
Zoek een rustig plekje op en richt je eens even op helemaal niets anders dan je ademhaling. Leg een hand op je buik en adem diep in door je neus. Als het goed is voel je de hand op je buik omhoog gaan terwijl je longen zich vullen met lucht. Houd je adem vervolgens 1 seconde lang vast en adem vervolgens rustig weer uit door je mond. Herhaal deze oefening gedurende een aantal minuten totdat je de stress voelt verminderen.

2. Bewegen
Stress gaat vaak gepaard met veel piekeren en continu bezig zijn in je hoofd. Richt je daarom eens even helemaal op lichamelijk activiteit en zet je verstand op nul. Doe bijvoorbeeld elke dag aan cardio training (fietsen, hardlopen, roeien etc.). Of ga in de tuin werken, schoonmaken of ander werk waarbij je niet diep hoeft na te denken.

3. Gun jezelf een momentje voor jou alleen
Altijd maar bezig zijn met de buitenwereld houdt niemand vol. Gun jezelf daarom zo nu en dan een middagje helemaal voor jou alleen. Ga dan ook echt iets doen wat jij leuk vindt. Dus even niets regelen voor de kinderen, geen verantwoordelijke dingen doen, maar gewoon een middagje winkelen, naar de film of bijvoorbeeld eens lekker naar de schoonheidsspecialist of pedicure.

4. Yoga of Tai Chi
Volg Yoga of Tai Chi. Tijdens Yoga en Tai Chi krijg je specifieke oefeningen om te ontspannen en tot jezelf te komen.

5. Spreek je gevoelens
Niets is zo vervelend als opgekropte gevoelens en emoties. Praat er dus over! Dat lucht op en zal de stress enorm verminderen. Praten hoeft niet per se met iemand uit je directe omgeving of met degene die bij jou stress veroorzaakt. Je hart luchten kan ook bij iemand die net iets verder van de situatie af staat of bij een professioneel iemand.

6. Kom tot rust in het water
Water is zeer heilzaam. Ga zwemmen, of ga juist eens rustig in een warm bad om eens even helemaal tot jezelf te komen.

7. Muziek om lekker tot rust te komen
Zet een lekker muziekje op. Zing mee; dans mee… Kortom: laat je even lekker gaan. Speel je zelf een instrument? Dan is dat natuurlijk ook een uitstekende manier om te ontspannen.

8. Vermijd dingen waar je onrustig van wordt
Probeer dingen waar je onrustig van wordt even zoveel mogelijk te vermijden. Sla even geen krant open, ga niet op het internet en zet je telefoon eens lekker uit. Het feit dat je even niet lastiggevallen kan worden, kan stress enorm verminderen.

9. Schrijf je gedachten op
Door je gedachten op te schrijven creëer je overzicht. Dit kan je enorm veel rust geven en je helpen jezelf en bepaalde situaties beter te begrijpen en overzien.

10. Stel niet te hoge eisen
Altijd maar overal de beste in willen zijn, levert enorm veel stress op. Realiseer je dat mensen nu eenmaal fouten maken en dat het niet nodig is om alles perfect te doen. Je gezondheid is veel en veel belangrijker!