Wandelcoaching

Wandelcoaching

Natuur, gezondheid en wetenschappelijk bewijs

Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden dat in de natuur zijn goed is voor onze gezondheid.

Waarom zitten we dan toch het grootste gedeelte van onze tijd binnen? Van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond kijken we naar beeldschermen; computers, laptops, tablets, smartphones en als we dan eindelijk thuis zijn, ploffen we op de bank voor de TV.

Wetenschappers van de Britse University of Exeter onderzochten de samenhang tussen de psychische gezondheid en de woonplaats van 10.000 mensen. Ze concludeerden dat mensen die dichter bij groen wonen, psychisch beter in balans zijn.

En in 2009 bleek al uit onderzoek dat bepaalde aandoeningen, zoals depressie, angst, hartziekten, diabetes, astma en migraine, minder voorkomen bij mensen die binnen een straal van een kilometer van de natuur wonen.

Er zit iets in de lucht …

Hoe het komt dat de natuur een positieve invloed heeft op je gezondheid, is niet precies bekend. Maar er zijn aanwijzingen dat de lucht die je in de natuur inademt, heilzame stoffen bevat.

Planten en de bacteriën die daarop leven, bevatten bovendien een aantal essentiële oliën die ons kunnen helpen om schadelijke microben te bestrijden.

Via de boslucht ademen we negatieve ionen in, die ertoe bijdragen dat allergenen en andere schadelijke stoffen worden geneutraliseerd.

Je bent gemaakt voor de natuur

De natuur lijkt ook een gunstig effect te hebben op ons stressniveau.

Onderzoekers ontdekten zowel een verlaagde hartslag als een verlaagd cortisolniveau bij proefpersonen in de natuur vergeleken met een controlegroep proefpersonen die in de stad verbleven. Je kunt stellen dat het bos een helende werking heeft bij stress en overspannenheid. Uit een Japans onderzoek met 280 deelnemers blijkt dat niet alleen stresshormoonconcentraties met meer dan 15 procent afnemen gedurende boswandelingen, maar dat de gemiddelde hartslag 4 procent lager ligt en de bloeddruk met net iets meer dan 2 procent.

Ook zorgt een boswandeling voor een lager angstniveau en minder somberheid; het kan daarom een waardevolle aanvulling zijn op je behandeling voor depressie.

Iedere groene omgeving verbetert de stemming en het zelfvertrouwen. Vormt water ook nog eens een onderdeel van die groene omgeving, dan is het effect nog veel groter.

De heilzame werking van de natuur op onze gezondheid heeft ook betrekking op ons concentratievermogen.

Onderzoekers werkten hiervoor met drie groepen: een groep die na een taak in de natuur ging wandelen, een groep die de stadswandeling deed en een groep die alleen maar ontspande en niets deed.
Je raadt het al: de wandelaars in de vrije natuur scoorden na afloop van de pauze het beste op een concentratietest.
De invloed van de natuur om je focus scherp te houden, is zo groot dat zelfs kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren na een wandeling van slechts 20 minuten in een park.

Wandelcoaching

Het ontspannende, ontstressende effect van de natuur maakt wandelcoaching bijzonder. Het schept de mogelijkheid tot reflectie. Als wandelcoach gebruik ik de natuurelementen om jou stil te laten staan bij hoe jij nu in het leven staat. Natuurelementen in het landschap worden ankerpunten bij belangrijke inzichten of kunnen worden gevonden om inzichten op te roepen. Behalve dat wandelen in de natuur je direct een gevoel van rust en vrede bezorgt, vermindert het ook je malende gedachtenstroom.

Een ideaal uitgangspunt voor een sessie. Een flinke wandeling door een bos reinigt je lichaam, geest en ziel.

Het ziet er hoe dan ook naar uit dat er een verband is tussen in de natuur zijn en een goede fysieke en mentale gezondheid.
Alle reden om dus juist deze plek op te zoeken om je probleem te transformeren.

Bron:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997467/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21996763