Nagelbijten is een gewoonte. Je bijt steeds verder je nagel eraf en als je pech hebt, bijt je te ver en doe je vinger vreselijk pijn. Daarnaast zijn afgebeten nagels geen gezicht. Vrouwen kunnen er nog wel een mooi nagellakje opdoen, maar dit laat je nagels alleen maar extra opvallen. Mannen kunnen dit niet en verstoppen dan ook vaak hun handen.
Waarom gaan mensen nagelbijten?
Nagelbijten is een gewoonte die meestal begint in de kindertijd. Er wordt geschat dat 60 procent van de kinderen op hun nagels bijt en 45 procent van de pubers. Nagelbijten kan veroorzaakt worden door stress, maar ook door bijvoorbeeld momenten van verveling.
Meestal houdt het nagelbijten op rond het 18e levensjaar, maar als het dan toch doorgaat is het een gewoonte geworden waar je onbewust mee bezig bent. Pas als je te ver hebt gebeten, merk je dat het zeer doet en wordt je je bewust dat je alweer op je nagels zat te bijten.
Nagelbijten door verveling
Bij verveling of gebrek aan belangstelling voor bijvoorbeeld een saaie les fungeert het nagelbijten als een handeling zodat het lichaam en de geest tenminste met iets bezig is tijdens het niets doen.
Nagelbijten door angst
Mensen bijten ook nagels voor tijdens een angstig moment. Je moet bijvoorbeeld een spreekbeurt houden voor de klas, of een presentatie geven voor een grote groep medewerkrs. Door het nagelbijten zien je vingers er uiteindelijk niet uit waardoor je angst voor de spreekbeurt of presentatie alleen maar groter wordt. Het helpt dus helemaal niet om je angst te verminderen.
Nagelbijten door stress
Stress is ook een oorzaak om te beginnen met nagelbijten. Stress op school, op je werk of thuis. Er zijn genoeg oorzaken van stress.
Gevolgen van nagelbijten
Nagelbijten lijkt misschien niet ongevaarlijk, maar niets is minder waar. Nagelbijten beschadigd je huid rond je nagels waardoor die erg gevoelig kan zijn en pijn kan doen. Te ver bijten, kan bloedingen veroorzaken. Door al deze beschadigingen en wondjes ben je veel kwetsbaarder voor bacteriën en virussen die op deze manier in je bloedbaan terecht kunnen komen. Normaal gesproken beschermt je huid je tegen deze bacteriën en virussen. Bacteriën en virussen kunnen via je mond naar je vingers gaan maar ook andersom. Hierdoor kun je ernstig ziek worden. Bovendien kan het doorslikken van nagels leiden tot maagproblemen.
Naast deze gezondheidsrisico’s zorgt nagelbijten er ook voor dat je tanden zich niet goed kunnen ontwikkelen. Mensen die veel nagelsbijten, hebben daardoor vaker last van scheefstaande tanden dan mensen die niet nagelbijten. Ook worden je tanden zwakker door het nagelbijten.
Nagelbijters schamen zich vaak voor hun gedrag en voor hun vingers. Het komt het zelfvertrouwen niet ten goede.
Stoppen met nagelbijten, hoe doe je dat?
Stoppen met nagelbijten blijkt erg lastig te zijn. Geef het een week of drie en het begint alweer te knagen. Erg vervelend. Hoe kan je het nagelbijten afleren?
Nagelbijten afleren is erg lastig.
Als je kinderen nagelbijten kan dit een teken zijn van stress op school, thuis of in hun sociale kring. Het is dan altijd verstandig om met je kind te praten en eventueel op school te vragen hoe het gaat.
Er zijn verschillende manieren om van je nagelbijten af te komen. Er zijn bijvoorbeeld speciale onzichtbare lakjes te koop die vies smaken. Je kunt een manicure laten doen om je nagels er weer mooier uit te laten zien. Je kunt gel of acryl nagels laten plaatsen (zonde toch om daarop te bijten).
Vrouwen kunnen er ook gewone nagellak op de nagels doen. Of een vervangende gewoonte te zoeken.
Toch is dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Ik ken mensen die gewoon op de gelnagels of acrylnagels gaan bijten. Of ze verplaatsen het probleem naar velletjes bijten met alle gevolgen van dien. Ook ken ik mensen die ondanks vieze lak gewoon doorgaan met nagelbijten.
Nagelbijten is een gedrag. Het is dus veel belangrijker om de onderliggende oorzaak op te sporen en aan te pakken. Je kunt een nagelbijtdagboek bijhouden om te achterhalen of je nagelbijt uit verveling, angst, stress, perfectionisme of misschien zelfs wel ADHD. Als je het lastig vindt om dit zelf te achterhalen kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waarom je op je nagels bijt. Een hypnotherapeut heeft verschillende hypnosetechnieken om te achterhalen wat jou triggert om te gaan nagelbijten.
Nagelbijten stoppen met hypnose
Nagelbijten doe je meestal onbewust. Het mooie van hypnose is, dat het op je onderbewuste werkt. Je onderbewuste stuurt acties aan die je onbewust uitvoert. Dus als je je onderbewuste leert om iets anders te gaan doen dan nagelbijten of de oorzaak oplost in je onderbewuste, dan verdwijnt het gedrag van het nagelbijten. Alleen daarom al zou hypnose moeten werken om je te laten stoppen met nagelbijten.
Stel je bijt op je nagels uit verveling. De hypnotherapeut kan je dan helpen om een vervangend ritueel te plaatsen voor de reden waarom je eerst op je nagels beet. Bijvoorbeeld vervang je de verveling door te gaan tekenen in plaats van op je nagels te bijten. De hypnotherapeut kan je helpen een nieuw “ik verveel me” ritueel te geven dat minder destructief is.
Stel dat angst jou laat nagelbijten, dan kan er gekeken worden waarom je bang bent en welke overtuigingen ervoor zorgen dat je angstig bent. De hypnotherapeut kan je dan van je angsten afhelpen of je leren er anders mee om te gaan.
Stress is erg vervelend. Een hypnotherapeut kan je helpen te ontspannen en technieken geven om de stress te verminderen en om het makkelijker te maken om met stressvolle situaties om te gaan.
Ben jij al jaren aan het nagelbijten en wat je ook hebt geprobeerd, het lukt je niet om er mee te stoppen. Denk dan eens aan hypnose.
Want wat is nou het mooie van hypnose? Met hypnose dan alles veel makkelijker, sneller en effectiever. En dat is wel zo prettig als je met iets loopt wat al jaren duurt en je er heel graag eindelijk vanaf wilt. Met hypnotherapie kun je heel veel dingen oplossen. Je kunt je door het probleem heen werken zodat je er niet langer meer last van hebt of nog beter, gewoon niet meer hebt. Je hebt geen probleem meer. Je doet het niet meer. Je bent er simpelweg van af.