Stotteren is ontzettend vervelend en als je er last van hebt dan weet je er alles van. De een heeft het erger dan de ander. De een kan er beter mee omgaan dan de ander. Echter bij velen is het elke keer weer een gevecht om iets te proberen te zeggen. Bovendien is het dan vaak ook nog zo dat hoe meer je bang bent dat je gaat stotteren, hoe groter de kans ook is dat je daadwerkelijk gaat stotteren.
Ik weet er zelf alles van. Ik heb 40 jaar lang zelf gestotterd. Wat een drama. Ik kon mijn eigen naam nog niet eens uitspreken. Ik vermeed ook veel woorden waarvan ik wist dat ik zou gaan stotteren. En stel je dan eens voor. Ik ben ook pedicure en kon het woord voeten nog niet eens zonder stotteren zeggen. Tja… dat is dan toch wel een woord wat ik vaak gebruik in mijn werk. Daar kon ik geen alternatief voor vinden. Elke keer weer die ellendige vvvvvvvvvoeten. Oh wat baalde ik daarvan, terwijl ik gek ben op voeten.
In mijn hypnose opleiding ben ik door mijn trainer eindelijk verlost van het stotteren. Wat een verademing.
Wat is stotteren
Stotteren wordt omschreven als "spraak die gekenmerkt wordt door veel voorkomende herhalingen of verlengingen van klanken of lettergrepen of woorden of door veel voorkomende aarzelingen of pauzes.
Wanneer begint stotteren
Stotteren begint meestal tussen twee en vijf jaar. Dit is de periode dat je leert praten en dat het nog niet helemaal vloeiend gaat in deze periode is normaal. Deze onvloeiendheden zijn voor een expert duidelijk te onderscheiden van stotter-niet vloeiendheid. Stotteren komt op volwassen leeftijd meer voor bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Stotteren kan bij periodes minder hevig zijn of juist heviger. Dit wisselend karaker is grillig maar ook een kenmerk van stotteren.
Open en verborgen stotteren.
Open stotteren is duidelijk voor de buitenwereld. Je hoort of iemand stottert. Er is echter ook een verborgen stotteren. Een stotteraar die op deze wijze stottert, vermijdt bepaalde woorden waarvan hij/zij weet dat ze daarbij gaan stotteren. Het verborgen stotteren kan gezien worden als het gedeelte van de ijsberg dat onder water ligt. Dit gedeelte omvat de gedachten en gevoelens omtrent het stotteren. Deze zijn doorgaans niet zichtbaar voor de omgeving, maar spelen wel een grote rol. Negatieve gedachten als ‘anderen vinden mij stom wanneer ik stotter’ kunnen gevoelens van angst, onzekerheid en minderwaardigheid geven.
Een stotteraar gaat deze negatieve gevoelens en gedachten vaak uit de weg door te trachten op allerlei manieren zo min mogelijk te stotteren, dit noemt men vermijdings- of vluchtgedrag en soms ontstaat bv vechtgedrag (blokkades). Zo kan een stotteraar spreeksituaties vermijden en woorden vervangen waarop hij/zij denkt te gaan stotteren. Op den duur ontwikkelt een stotteraar een heel repertoire aan ‘trucjes’ om het stotteren te omzeilen. Dit vormt naast het hoorbaar stotteren een probleem op zich. De negatieve gedachten en gevoelens kunnen voor veel spanning zorgen, dit kan vervolgens het hoorbaar stotteren veranderen van karakter en/of verergeren.
Stotteraars stotteren niet altijd
In Nederland zijn er ongeveer 170.000 mensen die stotteren. Je bent dus niet de enige. Echter kunnen stotteraars prima praten. Als ze alleen zijn en met hun huisdier praten, dan stotteren ze helemaal niet. Zijn er ineens mensen bij, dan hebben ze ineens wel last van stotteren. Ze kunnen alles ook vloeiend zingen. Als stotteraars gaan zingen is het stotteren weg. Zingen is namelijk een hele andere energie, de ademhaling is anders en je let niet meer op je woorden. Bij praten doe je dat wel; want je wilt of moet immers iets vertellen.
Wat nu interessant is aan het fenomeen stotteren, is dat deze mensen prima kunnen praten wanneer er geen mensen bij zijn. Logopedie is daarom ook vaak geen oplossing, want je kunt tenslotte praten zonder te hakkelen. Waar het om gaat is dat je blijkbaar niet durft of onzeker wordt bij andere mensen. Wanneer deze onzekerheid niet zou hebben, dan stotter je dus ook niet.
Hypnose en Stotteren
Kan een hypnotiseur mensen helpen stotteren te overwinnen?
Het simpele antwoord is ja.
Stotteren is in feite een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen.
Terwijl ze leren praten, struikelen ze vaak over hun woorden. Soms proberen ze gewoon te veel tegelijk te zeggen en struikelen ze over hun tong. In de meeste gevallen groeien kinderen hier over heen als ze leren om effectiever en efficiënter te communiceren.
Hypnose is een ideaal hulpmiddel om mensen te helpen omgaan met of het stotteren te elimineren. Het is effectief omdat het, in tegenstelling tot logopedie, bijvoorbeeld rechtstreeks werkt met het onderbewustzijn. En als het gaat om het leren of het opnieuw leren van vaardigheden, is je ‘onderbewuste’ een veel betere student dan je ‘bewuste’ neefje.
Op zoek naar de wortel van het stotterprobleem
Je denkt misschien dat je stotteren een fysiek probleem is, maar het is waarschijnlijker dat het een psychologisch probleem is dat je vervolgens verankert in iets fysieks. Er kan bijvoorbeeld een fysiek probleem zijn, zoals een misvormde keel, maar dan maakt je psychologische kant het erger. Dus hoewel je verbeteringen aan kunt brengen, doe je dat nooit, omdat deze specifieke psychologische problemen je tegenhouden.
Wanneer begon het?
Meestal begint stotteren in je kindertijd. Wanneer je op de een of andere manier bent geplaagd, gepest, of genegeerd, of misschien wanneer er niet naar je werd geluisterd door gezagsdragers. Je bleef proberen iets te zeggen of wilde voor je opkomen, maar de angst en vrees die je voelde, zorgde ervoor dat je jou ademhalingspatroon veranderde. Het is bijna alsof je een soort verbale paniekaanval krijgt. De delen van het lichaam die betrokken zijn bij spraak worden gestresst. Je ademhaling gaat uit de pas, je woorden klinken zwak, je hoort jezelf zwakker worden en zwakker worden, en het vreet zich allemaal terug in je lichaam, waardoor het geheel nog erger wordt. Meer stress, meer druk en minder controle.
Wat gebeurde er toen?
Meestal is er een traumatische gebeurtenis die de aandoening heeft veroorzaakt. Het kan een van de hierboven genoemde redenen zijn, zoals plagen, pesten, genegeerd worden, enzovoort. Of het kan een andere, even krachtige gebeurtenis zijn, zoals het verlies van een geliefde, een ernstig ongeluk, het resultaat van mishandeling of verwaarlozing, het uiteenvallen van een gezin, of een aantal andere mogelijkheden.
Wanneer gebeurt het?
Het antwoord op deze vraag geeft aanwijzingen over de oorzaak. Gaat het bijvoorbeeld om bepaalde mensen, zoals gezagsdragers? Gaat het meestal in een bepaalde context, bijvoorbeeld wanneer je in het openbaar probeert te praten? Zelfs in kleine groepen mensen?
Onder deze omstandigheden is het stotteren waarschijnlijk het gevolg van psychologische problemen, tenzij een specifieke context iets bevat dat jou uitschakelt. Als je bijvoorbeeld zelfbewust bent over je stotteren, zal je je toch angstig kunnen voelen. Je kunt je vooraf al ongerust maken. Je schaamt je voor je onvermogen om soepel en vloeiend te spreken, en je schaamt je misschien voor wat andere mensen denken. En natuurlijk kunnen deze gevoelens leiden tot een laag zelfbeeld. Naast dat je erachter komt wanneer het gebeurt, zou je moeten leren van de keren dat het niet gebeurt. Dit kan je meer informatie geven die je kan helpen om de zaken in perspectief te plaatsen.
Wat maakt het erger?
Over het algemeen wordt stotteren verergerd door stress, en het neigt te verminderen in tijden van comfort of ontspanning. Hoe geruster je je voelt, hoe natuurlijker het stotteren verdwijnt. In de regel geldt dat hoe meer stress iemand ervaart, hoe erger het stotteren is.
Het stotteren oplossen
Zodra de hypnotiseur al deze informatie heeft, kan hij/zij kiezen uit een verscheidenheid aan hypnotische technieken om je te helpen om te gaan met je stotteren of het definitief te elimineren.
Wanneer de oorzaak is gevonden en is oplost, dan is het hele probleem weg en heb je er geen last meer van. Geen gekke of zeer dure trainingstherapieën, geen logopedie. Dat helpt vaak niet omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. Je blijft dan vechten. Met hypnose is de kans van slagen groot, omdat je de oorzaak aanpakt.
Ben jij helemaal zat van het stotteren? Maak dan gerust een afspraak of bel voor een vrijblijvend gesprek.