Hooikoorts is vaak gedrag

Hooikoorts is vaak gedrag

Lente…Velen zien er naar uit, maar niet iedereen is er even blij mee.

Heb jij een pollenallergie ofwel hooikoorts dan zie je er waarschijnlijk een beetje tegenop. Het is dan weer de tijd van de rode ogen, tranende ogen, niezen, loopneus, jeuk, kriebelhoest en benauwdheid. Maar ook hoofdpijn en slecht slapen kunnen symptomen zijn. En hoe mooi de natuur ook in het voorjaar is, een gezellige wandeling zit er voor jou meestal niet in.

Herken jij jezelf in dit beeld?

Stel je nou eens voor dat je al deze klachten niet meer zou hebben en je allergievrij zou zijn?

Dit is mogelijk met hypnose.

Hooikoorts is voor een gedeelte gedrag

Ik zie je nu denken: “hooikoorts is toch geen gedrag?”

Gek genoeg, is dat vaak wel zo. Wat bedoel ik dan precies met ‘gedrag’?

Laten ik eens met wat vaktermen uitleggen.

Operante conditionering is het leerproces waarbij een respons in een bepaalde context gevolgd wordt door een bekrachtiger. Een bekrachtiger is elke gebeurtenis die de kans vergroot dat dezelfde respons in de toekomst weer zal optreden.

Dus bijvoorbeeld heb je gehoord dat er veel pollen in de lucht zitten, je loopt door de velden en je moet plotseling niezen. Je geeft de schuld aan de pollen, terwijl dat niet de werkelijke reden van het niezen is.

Bij operante conditionering wordt de kans op een bepaald gedrag in een bepaalde context vergroot door de daaropvolgend bekrachtigende gebeurtenis of prikkel.

Stel je loopt weer door de velden en moet weer niezen. Je koppelt dit weer aan de pollen en versterkt daarmee je overtuiging.

Dit gedrag is in tegenstelling tot reflexmatige reacties die door een stimulus worden uitgelokt, spontaan van aard. Dit gedrag wordt ook wel operant genoemd. Operant gedrag wordt dus niet uitgelokt, maar voortgebracht. Het is bovendien een vorm van gedrag dat een uitwerking heeft op de omgeving. De uitwerking kan bestaan uit een gebeurtenis die dit gedrag versterkt.

De stimulus zijn dus de pollen. Het gedrag wordt voortgebracht door invloed van bijvoorbeeld pollenberichten op radio of tv. De uitwerking is het niezen in een veld wat het gedrag versterkt iedere keer dat je weer door een veld loopt.

Volg je me nog?

De bekrachtiger (de stimulus), is de stof in de lucht of de pollen, het lenteweer, maar ook alle informatie die op radio en tv wordt doorgegeven met het pollenweerbericht waarbij ze aangeven hoe erg en zwaar de hooikoortsklachten de aankomende dagen zullen zijn. Allemaal bekrachtigers die ervoor kunnen zorgen dat in je brein de koppeling wordt gelegd tussen het concept “hooikoorts” of “pollenallergie” en het niezen wat je ‘toevallig’ deed.

Het komt er op neer dat je jezelf hebt gehypnotiseerd en bent gaan geloven dat je hooikoorts hebt. Dit doe je niet met opzet, dit overkomt je vaak gewoon.

Hoe kom je er nu vanaf?

Uiteraard ben je bekend met medicijnen, neussprays, oogdruppels en pufjes.

Maar het kan ook met hypnose. Met hypnose is het mogelijk jouw onbewuste gedrag te laten weten dat het eigenlijk een vergissing heeft gemaakt. Of er nu wel of geen pollen in de lucht zijn, de hooikoortsklachten hoeven er helemaal niet te zijn.

De kans is groot dat de “programmeerfout” in jouw onderbewuste na 1 of twee behandelingen hersteld is. Jij bent dan van je allergie af! Zo simpel is het.

Om het je te verduidelijken vertel ik je mijn eigen verhaal. Mijn moeder heeft altijd hooikoorts gehad en ik dacht serieus dat ik het van haar had geërfd. In hypnose kwam echter een heel ander verhaal naar boven.

Mijn eigen ervaring

Sinds mijn pubertijd had ik last van hooikoorts. Alle jaren aan de medicijnen, neussprays, oogdruppels tot uiteindelijk aan de pufjes en zwaar 'geschut' omdat ik het steeds benauwder kreeg en er ook niet meer goed door kon slapen. Ik was er dan ook behoorlijk klaar mee. In de opleiding had ik inmiddels geleerd dat hooikoorts met hypnose op te lossen is. Daar moest ik toch echt meer van weten en het uiteraard aan den eigen lijve ondervinden. Mijn collega heeft mij in hypnose gebracht en de sessie met mij gedaan. Daar kwam ineens iets heel anders naar boven. Ik had helemaal niets geërfd. Ik had gewoon mijn eigen programmeerfout gemaakt!

Ik zal het je uitleggen.

Ik was een jaar of 13 en het was voorjaar en prachtig weer. Al mijn vrienden stonden buiten voor de tuin op mij te wachten. Maar ik had een akkefietje gehad met mijn moeder. Een dusdanige dat ik had gehuild. Met nog rode ogen ben ik uiteindelijk naar buiten, tenslotte stonden mijn vrienden al langer op mij te wachten. Uiteraard kwam de vraag of ik had gehuild. Dat was natuurlijk niet cool op die leeftijd. Dus bedacht ik in een ogenblik dat ik last had van hooikoorts (mijn moeder had er namelijk ontzettend veel last van, dat wisten mijn vrienden ook). Deze smoes om bestwil geloofden mijn vrienden dan ook direct. Mijn onderbewuste nam het echter aan voor waarheid. Sindsdien heb ik ieder jaar last gehad van hooikoorts.

Door mijn onderbewuste te laten weten dat het maar een smoes was en ik helemaal niet allergisch hoef te reageren op pollen en grassen en dat het een programmeerfoutje was, ben ik helemaal verlost van de hooikoorts.

Zo simpel kan het zijn. En wat een verademing. Zeker nu wij al geruime tijd een hond hebben. Nu kan ik heerlijk door de velden en de weilanden struinen. Geen geproest meer, geen jeukende ogen meer. Héérlijk!

 

Mocht je interesse hebben neem dan gerust contact met me op of stuur dit artikel door naar iemand die je kent met een allergie, zodat jij of hij of zij ook weer zorgeloos van het prachtige lenteweer kan genieten !
Reactie plaatsen