Verplicht in quarantaine; corona is tijd voor bezinning

Verplicht in quarantaine; corona is tijd voor bezinning

Hoe ga jij om met quarantaine?

Ik hoor dat veel mensen het er moeilijk mee hebben.

Geen uitstapjes met vrienden, geen feestjes, niet uit eten, niet de stad in, niets ondernemen, geen vakantie. Voor velen een uitdaging.

Voor mijzelf is dit niet zo’n grote verandering. Ik ben graag alleen. Nou ja… alleen… Graag alleen maar dan wel samen met mijn hond. Ik kan genieten van de stilte, de rust, de gedachten die komen en gaan. Wandelen in de natuur. Gewoon in de tuin zitten niets doen. De één noemt het niets doen, een ander noemt het mediteren, ik noem het gewoon ‘me-time’. Op dit soort momenten krijg ik vaak ook de leukste ideeën, heb ik inspiratie en ben creatief. Ik verveel me dus eigenlijk nooit.

Toch hoorde ik mezelf na 14 dagen quarantaine ineens klagen. Want ondanks dat ik sowieso nooit veel op pad ben, was er nu ineens de beperking dat het ook niet mocht. En dat was net effe anders.

Nu ben ik altijd heel goed in relativeren.

Ik moest ineens aan onze grootouders in oorlogstijd denken. Die konden niets, hadden niets, weinig tot geen eten, veelal geen tv, geen internet, geen WhatsApp, geen FaceTime of Skype, geen uitjes, geen vakantie, weinig tot geen sociale contacten, tenslotte wist je niet wie je kon vertrouwen. Daarbij hadden zij ook nog eens de angst voor de bombardementen. EN DAT 5 JAAR LANG!

Dus wat zat ik daar nou op de bank te klagen?!?!?

Ik ging toch al niet op pad. Ik kan mijn familie en vrienden bereiken gewoon met mijn mobiel, kan ze bellen en kan ze zelfs zien als ik ga videobellen. (Hadden ze dat in die tijd maar gehad) Ik mag ook boodschappen doen, ik heb te eten en te drinken en ik mag zelfs naar buiten. Ik heb de draad dus weer opgepakt. Weliswaar met het verschil dat mijn agenda behoorlijk leeg is en ik dus ook onverwachte ‘extra’ tijd heb.

Maar hoe zit het met jou?

Misschien ben je wel heel druk aan het werk, of zit je in de zorg en maak je meer uren dan ooit. Veel van ons zitten echter thuis.

 • Verveel jij je al?
 • Ben jij al gek aan het worden van het thuis-zitten?
 • Of ben je al aan het gek worden van je gezin om je heen?
 • En hoe is het met jouw hoofd?

Overvallen door de rust die je verplicht moet nemen? Want dan is daar ineens die stilte. Oeiii … eng…. Je hoofd is het niet gewend en overvalt je met gedachten, gevoelens, misschien wel angsten. Onwennig en vreemd om ineens overgeleverd te zijn aan je eigen hoofd, je eigen gedachten, je eigen gevoelens of ongekende angsten. Of komen er ineens allemaal zaken naar boven die je zó ver had weg gestopt om ze maar niet meer te voelen?

Toch is dit het moment waar je echt even in het hier en nu aanwezig bent. Je jezelf niet hoeft te láten leven. Je niet mee hoeft te gaan in de ratrace van het leven. Je niet meer weg kan lopen voor je gevoelens of je gedachten. Je hebt zomaar ineens ‘tijd’.

Je hebt tijd om eens stil te staan bij je eigen leven.

 • Want wat is nu echt waardevol in jouw leven?
 • Wat geeft dit leven betekenis?
 • Die dure auto voor je deur?
 • De dure vakanties die je doet?
 • De dure kleding die je draagt?
 • De dure spullen waar je jezelf mee omringt?

Nee… Hierin zit niet de voldoening van je leven. Ja… eventjes. Want hoe lang geniet jij nou echt van je nieuwe auto of van je nieuwe mobiel? Dit gevoel gaat veel te snel ook weer voorbij en voelt het snel weer als normaal.

In quarantaine zitten door corona is een tijd van bezinning. Echt even tijd voor jezelf, voor je familie, je gezin. Tijd om na te denken over wat je nu echt wilt. Wat echt waarde heeft voor jou. Wat wil jij straks als alles weer ‘normaal’ is.

Alle zekerheden die je tot nu toe had, die zijn ineens niet meer zo zeker. Voor de meesten is er ook besef dat gezondheid ineens veel belangrijker is dan wat dan ook.

Mijn advies aan jou;

 • Geniet even van de vrije tijd die je nu hebt. Omarm de tijd die je krijgt om even stil te staan bij jezelf, bij je leven en je verdere levenspad. Geef je hoofd de tijd om gedachten te laten komen en te laten gaan. En ook al zijn dat negatieve gedachten, accepteer dat ze er zijn. Ze mogen er ook zijn, want het is een deel van jou. Laat deze gedachten gewoon eens toe en bekijk ze dan eens van verschillende kanten. Want ervoor weglopen kan altijd tijd nog. Door deze negatieve gedachten op meerdere manieren te bekijken, ze vooral te accepteren, zou het maar zo kunnen dat je ook ineens de oplossing hebt voor deze negatieve gedachten. Zo creëer je ineens positieve gedachten.
 • Denk ook eens terug aan de tijd dat we nog niet zoveel techniek om ons heen hadden. Wat deden we toen om ons te vermaken? Waar werd je toen blij van? Kun je dat weer oppakken? Dan doe dat dan gewoon lekker.
 • Zet de radio eens wat harder of zet eens je favoriete muziek aan en ga dansen in je woonkamer. Daar krijg je mega veel energie van.
 • Kook weer eens uitgebreid en gezond. Nu heb je daar alle tijd voor. Dek de tafel met fleurige placemats, zet wat kaarsen op tafel en maak van de maaltijd een feestje. Maak er weer een familiegebeuren van waar iedereen naar uitziet en van geniet. Ben je alleen? Maak ook dan van je eten een feestje. Leg ook een fleurige placemat voor je neer en zet wat kaarsen op tafel.
 • Ga lekker op tijd naar bed. Want een goede nachtrust is goed voor je hormoonspiegels en zorgen voor een goede weerstand. Deze hebben we harder nodig dan ooit.

En tot slot

Mocht je ondanks alles toch met jezelf in de knoop komen te zitten. Weet me dan te vinden. Het is mijn werk om jou weer de beste versie van jezelf te laten zijn, je verlossen van jouw issues, zodat ook jij kunt genieten van je leven.

Blijf gezond, pas goed op jezelf en je naasten.