Waar komt de Sisline-thee vandaan?
De Latijnse naam is Lippia Multiflora Chevalier en die komt in heel West-Afrika voor. Het is een in het wild groeiende éénstengelige plant. In Sierra Leone wordt ze bovendien gecultiveerd en voor medicinale doeleinden gebruikt.
In Mali worden de bladeren in combinatie met nog vijf andere soorten gebruikt als anti-malaria middel, waarvan de Sisline de sterkst werkzame is.
De plant groeit alleen gedurende de regenperiode. Die start in juni en loopt door tot oktober.
Ongeveer eind september ontwikkelen zich de bloemen. Dit zijn kleine gele bolletjes die vol zitten met zaadjes.
De plant creëert zijn eigen veld door de vallende zaadjes en ondergronds door de wortelstokken die na het afsnijden van de stengels blijven zitten. Na de bloeitijd (eind oktober) wordt de plant geplukt. De hele stengel wordt afgesneden en daarna gedroogd. Vervolgens worden de bladeren geritst en op de lokale markten verkocht. Dit is de handel van de vrouwen.
Wat maakt de thee nog meer bijzonder?
De lokale bevolking noemt het een "Healer Herb" oftewel het kruid van de medicijnman.
De thee heeft nog veel meer heilzame werkingen, maar omdat ze niet wetenschappelijk zijn aangetoond, mogen we het niet vermelden.
Wat verder bijzonder is, is dat deze thee op de markt wordt gebracht in zijn oorspronkelijke hoedanigheid: als heel blad.
Volledig onbewerkt, rechtstreeks uit de natuur.
De bladeren van Sisline hebben een sterke, aangename geur en smaak. Dit maakt dit kruid heel geschikt voor gebruik in de keuken, vooral in West-Afrikaanse gerechten. De bladeren worden in Afrika toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofschotels en dranken om extra smaak en aroma toe te voegen.
Onderzoek
De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft er gedurende 25 jaar onderzoek naar gedaan en geen schadelijke bijwerking geconstateerd.
Ook hier in Nederland is het getest, en wel door Corpus Health BV.
Dit is een praktijk voor enzymtherapie. De directeur hiervan, Hr. A.W. Mostert, is al 40 jaar wetenschappelijk onderzoeker naar de werkzame stoffen in allerlei planten.
Dit doet hij in zijn laboratorium.
Tevens maakt hij allerlei medicijnen en crèmes op biologische basis.
Vanaf juni 2014 laat Ingeborg de thee testen door een door de Warenwet erkend keuringsbedrijf.
Dit om er voor te zorgen dat ik er van overtuigd kan zijn dat een veilig product op de markt komt. Ingeborg is dan ook heel blij dat uit de tests is gebleken dat dat inderdaad zo is. Dus met een gerust hart kan zij verder met haar missie om deze thee bij iedereen bekend te laten worden.