weg met de burn-out

Stap uit je Burn-out

Jouw pad naar jouw blije leven

Mijn verhaal van burn-out herstel

Begin 1998 belandde ik in een burn-out. De adviezen van de huisarts waren "veel wandelen, veel de natuur in, niet aan je werk denken, doe leuke dingen, ga er op uit, veel slapen en pak je rust".

Tja... en hoe doe je dat dan?

Ik voelde me veel te moe om te wandelen. Voelde me schuldig om 'leuke dingen te doen' terwijl ik wist dat ze mij op kantoor mistten. Uiteindelijk heb ik 8 maanden thuis gezeten voordat ik weer de energie en de zin had om weer aan het werk te gaan. 

Als ik toen de kennis had gehad, die ik nu heb, had het zeker niet zo lang hoeven duren. Onder het motto... had ik toen maar een burn-out coach gehad. Toch was die periode uiteindelijk een groot cadeau. Ik was absoluut sterker uit de strijd gekomen. Pakte zaken anders aan en kwam veel beter voor mezelf op. Na nog een aantal jaren bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt, heb ik het roer compleet omgegooid. Daar was ik ook ineens helemaal klaar voor. Nu doe ik wat ik écht leuk vind en op een manier die gezond voor mij is. Dit gun ik jou ook. 

"Terug naar wat nou echt belangrijk is… JIJzelf!"

jouw pad

Je lijf zegt: 'stop!'

Uiteindelijk zal ook jouw burn-out, jou wakker schudden en je laten zien dat jouw pad niet het juiste pad was.  Je lijf geeft het op allerlei manieren aan. Symptomen waarmee je op dit moment last van zou kunnen hebben zijn: 


  • Je doodmoe voelen
  • Geen energie hebben om leuke dingen te doen
  • Niet goed meer slapen
  • Nog steeds moe als je ‘s morgens opstaat
  • Last hebben van psychische en/of fysieke klachten zoals hoofdpijn, gejaagdheid, angst, gespannenheid, spierpijn, schouder- en/of rugklachten, concentratie- en geheugenproblemen of een kort lontje

Herken je jezelf in een aantal van bovenstaande symptomen of vermoed je dat je aan het opbranden bent, wacht dan niet te lang met het zoeken naar hulp.

Hoe langer je wacht, hoe meer schade er wordt aangericht en hoe langer het herstel zal duren. Met een burn-out coach kun je de schade beperken en/of voorkomen. 

als je door de bomen

Als je door de bomen het bos niet meer ziet

Als je flinke stress en klachten hebt of al in een burn-out zit, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

Wie helpt jou verder? Wie maakt je beter?

Omdat ik ervaringsdeskundige ben, begrijp ik jou als geen ander.

Ik heb ook ervaring met een partner met een burn-out. Mijn weg naar herstel was lang en weet ik precies wat wel en niet werkt. Vanuit deze ervaring heb ik een eigen bijzondere en unieke en vooral werkende manier ontwikkeld om jou te helpen bij jouw burn-out herstel.

Dit is geen langdurig traject, geen saai online traject, maar 1 op 1 persoonlijke begeleiding. Provocatief maar wel met heel veel humor.

Vooral veel voelen in plaats van veel praten. Snelwerkende technieken met direct merkbare resultaten, zodat jij weer stappen kunt maken. 

krijg je leven weer op de rails

Zet je trein stil bij mijn halte...

"Wowh, wat ben ik blij dat ik bij jouw perron ben gestopt en dat jij bij mij wilde instappen om samen een halte verder te rijden. Ik voelde me zelf niet meer goed en wist ook niet hoe ik verder kon, ik was erg moe en jij gaf aan dat je kennis had om mij te helpen en weet je, ik liet het eens toe. Toen jij de volgende halte uit ging stappen, heb jij al mijn zware bagage meegenomen en laat je mij met een lege mooie tas achter om daar opnieuw mooie herinneringen in te bewaren." Rachel 2.0


Hoe zou het zijn als jou trein stopt bij mijn halte en ik jouw bagage afneem, zodat jij weer met een mooie lege tas op pad kunt gaan? 

Een burn-out is zoveel meer dan alleen maar overspanning, stress en oververmoeidheid. Jij bent beland in deze burn-out omdat je juist heel sterk bent. Met een grote drive, gevoel voor controle en verantwoordelijkheid, heb je alles gedaan voor anderen of voor hun werk. Je kon de wereld aan, maar kwam niet toe aan jezelf. Je ging door tot je er letterlijk en figuurlijk bij omviel. Een burn-out is voor iedereen die het overkomt een keerpunt in hun leven. Het is een reset die jou voor rest van je leven verandert. Vanaf dit moment ga jij kiezen voor jezelf. 


Het burn-out herstelprogramma is bewust worden van je eigen gedrag, je emoties en je gevoelens en er meer leren om te gaan. Het is uit je eigen 'hypnose' stappen. Het ‘resetten’ van jouw gewoontes, emoties en gedrag.

Het leegmaken van jouw onzichtbare rugtas door je ‘shit’ aan te pakken en vastzittende emoties te doorvoelen.

Het doorbreken van patronen die jou niet meer dienen.

Jou leren een krachtige verbinding te leggen tussen je hoofd, je hart en je lijf:

Welke signalen voel je? Wat zegt het stemmetje in je hoofd? Wat voel je in je hart? Waar word jij van binnen blij van?

Wat klopt er wel en wat klopt er niet voor jou in je leven nu? 

Een persoonlijke transformatie die leidt tot een gelukkiger leven met meer rust in je hoofd en in je lijf, plezier in je leven waarin stress minder aanwezig is. Je veel bewuster in het leven staat, jij je bewust bent van je gedachten, je gedrag en je eigen 'mindfuck'. Je vol zelfvertrouwen voor jezelf kunt opkomen en ook 'Nee' kunt zeggen.

Een leven waar jij weer de regie over hebt, leiderschap nemen over jezelf en je leven. 

Wat gaan jou die stappen opleveren?

stappen zetten

Je hebt weer rust in je hoofd en in je lijf

stappen zetten

Je kunt weer genieten van een gezonde slaap

stappen zetten

Je hebt weer energie om dingen te ondernemen

stappen zetten

Je voelt je ontspannen en je zit prettig in je 'vel'

stappen zetten

Je kunt omgaan met je gevoelens en je emoties

stappen zetten

Je ervaart weer plezier in je dagelijkse leven

stappen zetten

Je ervaart weer plezier in je werk

stappen zetten

Je voelt je weer blij en gelukkig.

stappen zetten

Je leeft weer in het hier en nu

stappen zetten

Je hebt meer grip op je leven en de gebeurtenissen daarin

stappen zetten

Je bent veel bewuster van je eigen gedachten

stappen zetten

Je weet veel beter wat je wilt en maakt bewustere keuzes

stappen zetten

Je kiest weer meer voor jezelf en wat jij wilt

stappen zetten

Je voelt je weer verbonden met de mensen om je heen

stappen zetten

Je kunt weer genieten van de dingen in en om je heen

stappen zetten

Je bent weer in balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau

stappen zetten

Je kunt met zelfvertrouwen voor jezelf opkomen. Je kunt ook gewoon 'Nee' zeggen

stappen zetten

Je bent goed op weg om je blije leven te leven

het moment

Samen gaan wij jouw nieuwe pad ontdekken

Van mij mag je een krachtige aanpak verwachten, maar ik verwacht ook wat terug van jou.

Ik vraag je open-minded dit pad met mij te gaan bewandelen.

Ik leer je tools die je nog nooit elders hebt gehoord of gezien of gevoeld. Ik verwacht dat je de moed hebt om bij jezelf naar binnen te durven kijken. Helemaal eerlijk zijn tegen jezelf en met jezelf is een vereiste om duurzame resultaten te behalen. Ik doe niet aan symptoombestrijding en ik ga niet uren met jou praten over jouw problemen. Ik help jou om al je bagage los te kunnen laten, je shit achter je te kunnen laten. Ik laat je letterlijk stappen maken en leer jou hoe je het uiteindelijk zélf weer kunt doen!

5 voor 12

Wacht niet tot het 5 voor 12 is

Hoe eerder jij voelt dat je richting een burn-out gaat, hoe beter het is om er al wat aan te gaan doen zodat je daar niet gaat belanden. 

Langdurige stress en spanning zijn ongezond voor je lichaam, zowel fysiek als mentaal put dit je energiereserves uit.

Het is zinloos om deze vermoeidheid en spanning proberen te overwinnen. Dat zal in het begin nog lukken, maar uiteindelijk wordt het je fataal. Het is een prima eigenschap om sterk te zijn, echter gaat het je uiteindelijk de kop kosten. 

Gun jezelf dat niet. Kies op tijd voor jezelf en je gezondheid. 

Je hebt maar 1 lichaam. Wees er zuinig op. 

ooievaar

Ik heb het burn-out traject als heel bijzonder ervaren.

De eerste sessie was ontzettend heftig. Wat had ik veel ballast bij mij en wat kon je hier goed mee omgaan. Je gaf mij alle ruimte om te zijn en mijn emoties mochten er ook zijn. De 'doolhofsessie' was geweldig. Ik ben mooie dingen tegengekomen en hierna voelde mijn lijf zoveel “lichter”. Alles wat je doet, hoe je mij hebt begeleid, mij in mijn waarde hebt gelaten, het vertrouwen, maar ook dat mijn emoties er mochten zijn, het voelen wat iemand nodig heeft. Het bieden van rust en vertrouwen tijdens de sessies. Ook bij jou thuis hangt een hele fijne sfeer en de kamer voelt heel rustig en veilig. Met jouw sessies heb ik heel veel mogen aankijken en verwerken.

Dit is voor mij de allerbeste keuze geweest. Het reguliere circuit had mij nooit zover gekregen. Ik hoefde ook niet te vertellen wat er is gebeurd, maar toch heb ik veel leed verwerkt en dat mocht er allemaal zijn. 

    Nogmaals heel erg bedankt voor alles wat je voor mij hebt betekend. Ik kijk er met heel veel liefde op terug, al was het soms heftig.

Anoniem van een directeur in de zorg

Mijn 5 stappen naar jouw Joyful Life

reset

Stap 1: reset

Jouw energetische systeem resetten. 

Dit houdt in dat ik alle ballast eraf haal op fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en onbewust niveau, maar ook ballast uit eerdere levens en ballast van je vader en je moeder en hun generatielijn. 

yin yang

Stap 2: in balans brengen

Het in balans brengen van de brein activiteit die bij alle gevoelens en emoties hoort. 

Terugkerende patronen loslaten en her programmeren gewenst gedrag. Dit zorgt voor verwerking, ontspanning, bewustzijn, acceptatie, beweging en verandering.

boom loslaten

Stap 3: werken aan jouw thema's

Samen reizen we door jouw thema's. We ontdekken wat er gezien/ gehoord/ gevoeld/ geaccepteerd wil worden en wat klaar is om losgelaten te worden. Je kan diep in proces gaan om dingen los te laten, dit voelt vaak relatief licht, ook als het zware thema’s betreft.

boom

Stap 4: letterlijk stappen zetten in het bos. 

Bewust worden van je pad. Letterlijk voelen welke stappen je kunt maken en welke niet. 

Bekrachtigen van alle nieuwe gevoelens, emoties, vaardigheden, mogelijkheden. 

yin yoga

Stap 5: letterlijk in beweging komen.

Samen gaan we dit pad aan. Naast de sessies hier vraag ik ook jouw inzet thuis.

In de online omgeving vind je oefeningen om je bewuste mind in balans te brengen met wat er onbewust is veranderd.

Hier vind je ook yogaoefeningen die eenvoudig te doen zijn en het is niet nodig om hier heel lenig voor te zijn.

Ook kun je hier hypnose audio's en meditaties beluisteren voor rust en ontspanning, maar ook om alles te bekrachtigen wat we in de sessies hebben gedaan.

Van burn-out naar jouw Joyful Life

Zie het als het updaten en opschonen van je computer. 

Alles wat jij in je leven hebt meegemaakt, leuk of niet leuk, is opgeslagen in je brein, op je 'harde schijf'. 

Alle gebeurtenissen in je leven hebben er ook voor gezorgd dat je programma's hebt gemaakt om te 'dealen' met deze gebeurtenissen. Al deze programma's, de 'software', staan ook op je 'harde schijf'. 

Sommigen programma's daarvan zijn nog steeds handig, maar andere niet meer en belemmeren je in je dagelijkse leven. 

Deze belemmerende 'software' kan echter weer gedeïnstalleerd worden. Daarna kun je nieuwe bekrachtigende 'software' installeren. Dit alles gebeurt met jou als ‘systeem beheerder’ aan het toetsenbord. 

Hoe krachtig is dat?

Jouw hele ‘systeem’ wordt dus opgeschoond èn bekrachtigd.

De methodes werken snel en het verschil is gelijk voelbaar in je leven.

Ik begeleid jou met alle liefde om al deze stappen te doorlopen. 

Voel jij die volle 'JA' om stappen te zetten?

joyful life

Mijn burn-out programma voor jou

Met mijn 5 stappen programma laat ik jou een veranderingsproces ondergaan wat jou een positieve mindset, bewustwording, nieuw gedrag, nieuwe overtuigingen, nieuwe capaciteiten en nieuwe mogelijkheden in jouw ontwikkeling biedt.

Doorbreken van (gedrags)patronen en het oplossen van je fysieke, emotionele, mentale en spirituele disbalans.

Deze begeleiding is ideaal voor jou als je overspannen of met een burn-out thuis zit.

Deze begeleiding is kostenbesparend voor jou als werkgever als je werknemer overspannen of met een burn-out thuis zit. 


Voordelen:

  • Werken aan het behalen van de persoonlijke doelen
  • Stressvolle overtuigingen omzetten in positieve overtuigingen
  • Betere communicatie met jezelf en anderen
  • Meer persoonlijke effectiviteit
  • Balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau

Jouw pad met burn-out coach naar jouw Joyful Life

Limited

Voor particulieren / ZZP'ers

6 Maanden begeleiding

Dit programma bestaat uit 6 sessies in 3 maanden.

Je bent dan klaar voor reintegratie op je werk

Ter voorkoming 2e burn-out: tijdens de eerste 3 maanden, maandelijks een sessie. In totaal 6 maanden persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat. 

€ 4.500,00 excl. btw

(als particulier mag je dit ook in 5 termijnen betalen)

Limited

Voor werkgevers

12 Maanden begeleiding

Dit programma bestaat uit 6 sessies in 3 maanden.

Je werknemer is dan klaar voor reintegratie op het werk

Ter voorkoming van een 2e burn-out of een terugval krijgt je werknemer gedurende 9 maanden iedere maand een sessie.

In totaal 12 maanden persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat.  

€ 7.500,00 excl. btw

En wie ben ik dan...

Judith van Royen Ottes

Ik ben Judith van Royen-Ottes,

Het is mijn missie om jou terug te brengen naar wat echt belangrijk is… JIJzelf. Terug naar jouw essentie, jouw authenticiteit, jouw volle potentieel. Met alles wat ik heb geleerd, mijn paranormale gaven en mijn ervaringen, ben ik graag jouw coach of mentor om jou te inspireren om het beste uit jezelf en je leven te halen. 

To live to the utmost !

Ik ben humoristisch, altijd vrolijk, een beetje gek en toch heel normaal, lekker aards en ook wel spiritueel, maar met beide voeten op de grond.

Alhoewel... ik haal graag even de voeten van de grond om te dansen. Want ik hou van trance, dus van hypnose en dus ook van Armin van Buuren... 😂

Van mij mag je een krachtige aanpak verwachten, maar ik verwacht ook jouw inzet en motivatie.

Samen gaan wij jouw nieuwe pad ontdekken. Ik vraag je om dit pad open-minded met mij te gaan bewandelen.


Ik verwacht dat je de moed hebt om bij jezelf naar binnen te durven kijken.

Helemaal eerlijk zijn tegen jezelf en met jezelf is een vereiste om duurzame resultaten te behalen.


Ik doe niet aan symptoombestrijding en ik ga niet uren met jou praten over jouw problemen.

Ik begeleid jou om al je bagage los te kunnen laten, je 'shit' achter je te kunnen laten.

We gaan het vooral hebben over wat jij wél wilt en hoe jij je wél wilt voelen.
Ik leer je hoe jij weer écht in contact bent met jezelf en je weer volledig controle hebt over je gevoelens en je gedachten.

Mijn stijl: heel liefdevol, soms ook confronterend maar wel met humor.


Wanneer je JA zegt tegen een traject bij mij, zeg je volmondig JA tegen jezelf en zeg je JA tegen je diepste verlangens en je volle potentieel.

Je bent absoluut bereid om echt in jezelf te investeren, want als je investeert in jezelf, maak je de mooiste veranderingen.

Het is altijd een persoonlijk traject. Het is gericht op jou en wat jij wilt realiseren.

Kies jij weer voor jouw eigen pad, dan volg je weer jouw waarheid, jouw hart en ben je in staat om je verlangens, je intenties en je doelen ook waar te maken.

Mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) vergoeding

Een burn-out wordt gezien als een arbeidsgerelateerde ziekte. Dit betekent dat het niet (meer) onder de DSM-5 valt.

De zorgverzekering vergoedt de behandeling van burn-out om die reden dan ook niet. De behandeling van een burn-out door een psycholoog wordt ook niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat vaak gebeurt, is dat een bedrijfsarts je doorverwijst naar een psycholoog. Wees je bewust dat je psycholoog jouw diagnose anders dan ‘burn-out’ gaat omschrijven. Dit is nodig om de kosten van de behandeling op jouw zorgverzekering te declareren. Helaas gebeurt dit met enige regelmaat. Bewust of onbewust, er wordt een verkeerde diagnose gebruikt om alsnog en vergoeding vanuit de zorgverzekering te bewerkstelligen.

Met alle gevolgen van dien. Met name gevolgen, die nadelig zijn voor jou. Denk hierbij aan de onterechte stempel. Die je blijvend kan belemmeren doordat je een medische label opgeplakt hebt gekregen. En deze medische labels kunnen je aardig in de weg gaan staan. Bijvoorbeeld bij het aanvragen of verlengen van je rijbewijs. Bij het afsluiten van een AOV verzekering. Of een levensverzekering. Welke je niet kunt afsluiten, omdat je het label ‘Depressie’ hebt.


Je dient de behandeling voor een burn-out dus zelf te bekostigen.

Wanneer je als particulier de kosten voor een burn-out coach zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.


Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om de kosten voor een burn-out coach te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld ter voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hiervoor dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of je leidinggevende.


De kosten voor mental coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.


Als je een uitkering ontvangt via het UWV, dan kun je bij de uitkeringsinstanties (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je kunt met je UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan hoe beschikbaar waarmee je je coaching traject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV

Kostenbesparing voor jou als werkgever

Uit onderzoek van TNO blijkt 17 % van de werknemers burn out gerelateerde klachten ervaart. (Cijfers TNO/CBS 2021)

Dit verzuim kost jou als werkgever circa 300 euro per dag. Zit je werknemer met de burn-out thuis die 8 maanden duurt, kost je deze werknemer al gauw 80.000 euro, exclusief de kosten voor vervanging.

Volgens TNO kost het Nederlandse bedrijfsleven dit circa 3,1 miljard euro op jaarbasis.

Klik op de afbeelding voor de factsheet werkstress van TNO.

factsheet-week-van-de-werkstress-2020

Met mijn effectieve benadering en behandeling kan jouw medewerker na 12 weken weer aan het werk.

De kosten voor vervanging zijn hierdoor lager en er is minder stress voor de overige collega’s.

Daarnaast loopt je minder risico op financiële sancties vanuit de Wet Poortwachter (deze is sinds 2017 van toepassing).

Meer informatie over overspannenheid en burn-out

Van overspannenheid naar burn-out

Overspannenheid is een klinisch beeld dat wordt gekenmerkt door spanningsklachten.

Overspannenheid is vaak het gevolg van een gebrek aan balans tussen gebeurtenissen die stress veroorzaken en de manier waarop je met die gebeurtenissen en stress omgaat. Je beland uiteindelijk in een gevoel dat je geen controle meer hebt. 

Als deze overspannenheid te lang aanhoudt en ook werk gerelateerd is, dan spreek je over een burn-out. Hieraan voorafgaand is een lange periode van spanningsklachten en emotionele uitputting.

Deze langdurige stress en spanning putten je fysieke en mentale energiereserves uit.

Je zult deze vermoeidheid en spanning in het begin proberen te overwinnen, maar na een tijdje lukt je dat niet meer. De dagelijkse taak lijkt een onmogelijke taak. Je hebt het gevoel dat je altijd in een te hoge versnelling zit.


Maar liefst 17% van de medewerkers heeft klachten die te maken hebben met burn-out.

Uitputting kan langdurige onderbrekingen veroorzaken en kan erg vervelend zijn.

Klachten die voorkomen bij burn-out

Symptomen en voornaamste klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Vaak ervaar je al een half jaar of langer lichamelijk en psychisch ongemak.

Fysiek

- Je hebt regelmatig hoofdpijn

- Je bent vaak misselijk

- Je spieren zijn pijnlijk

- Je bent regelmatig duizelig

- Je hebt nerveuze tics

- Je hebt een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk

- Je hebt hoofd, nek- en rugklachten

- Je hebt last van je maag en problemen met je stoelgang


Gevoel 

- Je wordt 's ochtends vermoeid wakker.

- Je ziet op tegen een werkdag. 

- Je voelt je vaak gefrustreerd

- Je ervaart woede aanvallen en wrok

- Je voelt je vaak zonder aanwijsbare reden angstig

- Je zelfvertrouwen wordt minder

- Je bent vaak achterdochtig

- Je voelt je hopeloos, hulpeloos en machteloos 

Gedrag

- Je voelt je hyperactief en vaak opgejaagd

- je reageert sneller agressief of soms zelf gewelddadig

- Je drinkt overmatig koffie of alcohol

- Je rookt meer of gebruikt drugs meer dan normaal 

- Je eet juist veel meer of zelf veel minder

- Je zoekt steeds meer prikkels op

- Je trekt je steeds vaker terug

- Je hebt slaapproblemen


Gedachten

- Je bent vaak aan het dagdromen

- Je hebt angstgedachten

- Je hebt negatieve gedachten over jezelf

- Je hebt achterdochtige gedachten

- je hebt agressieve gedachten

- Je hebt zelfopofferingsgedachten

- Je hebt perfectionistische gedachten

7 fasen van een burn-out

Het pad naar een burn-out verloopt heel geleidelijk en begint vaak bij een simpele vermoeidheid.

Helaas kun je het slopende effect soms pas inzien na het afleggen van de hele route. 

Toch verloopt een burn-out bij ieder persoon anders.

De hieronder genoemde fasen komen bij iedereen in meer of mindere mate voor.

Ieder ervaart de fasen anders en de duur kan verschillen van een paar weken tot een paar maanden en soms wel een jaar.

Een burn-out is een proces met heel veel impact. Als je weet wat er allemaal bij kan horen, kan dit wat rust geven als je midden in een burn-out zit.


1e fase: Stress

Je bevind je in situaties van afwisselend stress en ontspanning. De verhoogde bloeddruk en hartslag bij stress herstelt zich weer bij de ontspanning.  Duurt de stress toch te lang, reageert je lichaam vaak met hoofdpijn en stemmingswisselingen. Af en toe slaap je slecht of heb je last van stemmingswisselingen. Pak je in deze fase regelmatig je rust en je ontspanning, zul je niet overspannen worden. 


2e fase: Chronische stress

De momenten van stress nemen toe en je pakt je rust en je ontspanning niet meer regelmatig of te kort.

Ook na een vakantie val je snel weer terug in je gestresste patroon. Je lichaam is echter sterk en je gaat gewoon maar door en door. Je bent je meestal niet bewust van je probleem en je functioneert volgens jezelf ook goed. 

Afhankelijk van je fysieke en mentale reserves kan deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren aanhouden zonder overspannen te raken.


3e fase: Overspannen

De energie reserves in je lichaam begint uit te putten. Je raakt overspannen.

Je dagelijkse bezigheden zijn niet meer goed uit te voeren en je lichamelijke klachten nemen toe. De symptomen van overspannenheid laten zich nu zien.

Psychische symptomen: Concentratieproblemen, angst- en paniekklachten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, neerslachtig, opgejaagd gevoel, nergens zin in hebben, neiging tot verslaving, verward,, gevoelig voor prikkels, piekeren.


Lichamelijke symptomen: Vermoeidheid, slapeloosheid, gevoel van uitputting, pijn in de spieren (tintelingen), nek- en schouderpijn, buikspanning, snelle ademhaling, hoofdpijn, beperkt zicht, oorsuizen, darmproblemen, snelle hartslag, verhoogde bloeddruk, koud.


Deze psychische en lichamelijke symptomen maken je bewust van de roofbouw die je aan jezelf pleegt. Ze maken je bewust dat je echt met jezelf aan het werk moet. Doe je dit niet, dan beland je onherroepelijk in fase 4 t/m 6.

Door nu actie te ondernemen voorkom je de burn-out. In deze fase is het belangrijk je rust te pakken, te ontspannen, eventueel minder te gaan werken.Veranderingen aanbrengen in je dagelijkse leven om de stress te verminderen. 

Het is goed om in dit stadium hulp te gaan zoeken. Hier kan ik je dus heel goed bij helpen.

Bedenk dat als je dit alleen zou kunnen, je nooit in deze fase was was beland. Wees je bewust dat deze overbelasting al maanden of jaren duurt. Het verschil met de fase burn-out is dat het herstel in deze fase, met de nodige rust en ontspanning vlot verloopt.

Punt is echter dat bijna niemand in deze fase stappen onderneemt en er vanuit gaan dat het 'vanzelf wel weer overgaat'. 

Je zoekt eerder naar fysieke oorzaken van je klachten in plaats van dat je bedenkt dat stress de veroorzaker is. 

Ga vooral niet zoeken op het internet want dat maakt je alleen maar onzeker en angstig en dat zorgt voor nog meer stress.

Als je in deze fase met jezelf aan het werk gaat en je daarbij laat helpen, zul je merken dat je weer snel herstelt.

Zie het als een laatste waarschuwing van je lichaam. Negeer je deze waarschuwingen dan beland je in een echte burn-out.


4e fase: Burn-out

De burn-out fase is de 'die-hards'. Voor de hardleerse mensen onder ons, maar ook voor de keiharde doorzetters.

Ondanks alle signalen van je lichaam, ben je gewoon doorgegaan en heb je nog steeds niet geleerd om naar je lichaam te luisteren. Je hebt alle signalen lekker genegeerd en nu ben je compleet uitgeput en opgebrand. De puf is eruit. Je lichaam en je geest hebben het opgegeven. De klachten zijn dusdanig dat je dagelijkse bezigheden niet meer te doen zijn. 

De burn-out symptomen zijn nu helemaal aanwezig:

  • Angst- en paniekklachten
  • Extreem gevoel van uitputting
  • Extreem gevoelig voor prikkels
  • Depressie

De periode naar deze burn-out is vaak heel lang, echter komt de klap toch vaak onverwacht. Je beseft van de ene op de andere dag dat je niets meer kunt. Soms zelfs zo heftig dat je compleet instort. Alle signalen die je al jaren hebt genegeerd, komen nu zo heftig binnen dat ze niet meer te negeren zijn. Hoe belangrijk je werk of je privé ook is, JIJ moet nu aan het werk met jezelf en je burn-out. Dit is een pittige strijd maar weet dat je in de meeste gevallen kunt herstellen. 

Wel is het zo dat je na zo'n periode er wel als een sterker en wijzer mens uitkomt.

Zoek echter wel hulp. Alleen lukt het je echt niet. 


5e fase: Burn-out re-integratie

Als je bent bijgekomen van de schrik dat je met een burn-out thuis zit, je gedwongen je rust moet pakken, is er ook vaak opluchting en berusting. Je lichaam heeft je gedwongen om uit die doordenderende trein te stappen. Je pakt je rust en je ontspanning en daarna ga je weer enthousiast aan het werk. Als je goede hulp hebt gehad, je geleerd hebt van deze periode en je je leven her en der hebt aangepast, kan deze fase de laatste fase zijn. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Sommigen pakken gewoon het oude patroon weer op en belanden in de volgende burn-out. 


6e fase: Burn-out op herhaling

Echter is jouw lichaam slimmer dan jij en grijpt weer in omdat jij nog steeds niets hebt geleerd van je eerste burn-out.

De energie die je in de weken van rust op opgebouwd, is in no-time weer verbruikt. Je bent helemaal terug gevallen in je oude patroon en je komt weer op het punt dat je helemaal niets meer kunt. 

Deze tweede burn-out kan behoorlijk wat wanhoop, teleurstelling en stress geven. Je gaat twijfelen aan jezelf of het ooit wel weer goed komt. Bedenk dat juist deze periode nodig is voor jou om definitief je leven opnieuw vorm te geven, aanpassingen te maken, andere keuzes moet maken, betere prioriteiten stellen en bepalen wat nou echt belangrijk is. 


7e fase: Burn-out herstel

Deze tweede burn-out levert een beste dip op en het zal ook duren voordat je uit dit dalletje gaat klimmen. 

Met de juiste hulp zul je meer en meer controle over jezelf krijgen. Je leert wat wel en niet goed voor jou is. Wat wel en niet belangrijk is. Welke keuzes de betere zijn. Een fantastisch leermoment ook al is deze periode niet heel fijn. 

Na deze periode ben je je ook zo bewust van jezelf, je lichaam en je gedachtes dat je wel uitkijkt om hier nog een keer in te belanden. Vaak kiezen mensen na deze periode voor een andere baan of een andere manier van leven. Stress blijft weliswaar een deel van het leven maar je hebt die nu goed onder controle. De kans om nog eens in een burn-out te belanden is nihil. 


Vermoed je dat je te maken hebt met een burn-out?

Neem in dit geval contact op met je bedrijfsarts. In de Arbowet staat dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werknemer de bedrijfsarts kan raadplegen als hij of zij vragen heeft over de gezondheid in relatie tot werk, óók als hij of zij (nog) niet verzuimt. Een ‘open spreekuur’ kan dus preventief worden aangevraagd en is volledig anoniem en gratis.

De werkgever ontvangt hier geen terugkoppeling van.

De bedrijfsarts bekijkt wat er nodig is om de situatie op het werk te verbeteren, zodat de klachten niet verergeren.

Hoogsensitief en burn-out

Met alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren, staan we veel meer bloot aan een overmaat van prikkels. 

Denk aan je mobiele telefoon, WhatsApp, e-mail, FaceBook, Twitter, Instagram, SnapChat, TikTok, LinkedIn, Netflix, Videoland...

en nog veel meer...

We moeten alles bijhouden, overal een berichtje posten, alle 'virtuele' vrienden moeten bekeken worden, e-mailtjes en het liefst de hele dag bereikbaar zijn. 


Ruim 20% van de mensen zijn gevoeliger voor indrukken. Ze zijn hoogsensitief. Door de veelheid aan prikkels raken zij sneller overprikkeld. Deze mensen kunnen echter ook de gevoelens en emoties van anderen waarnemen. Dit zorgt uiteindelijk voor vermoeidheid en uitputting. Deze hoogsensitiviteit wordt niet altijd door buitenstaanders begrepen. 

Helaas leer je op school ook niet hoor je hiermee moet omgaan. Toch is dit te leren en wel bij mij :-) 


Ben jij hoogsensitief? Dan heb jij ook hele sterke kwaliteiten:

- Je bent intuïtief

- Je bent gevoelig

- Je kunt je goed verbinden

- Je bent creatief

- Je kunt 'out of the box' denken

- Je hebt een sterk empathisch vermogen. 


Ben je hoogsensitief en zit je met een burn-out en voel je je niet begrepen?

Bij mij leer je ook hoe je met deze hoogsensitiviteit om kunt gaan. Hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze overprikkeling. Hoe je jezelf kunt afsluiten voor de 'opname' van gevoelens en emoties van anderen. Ook ben je daarna in staat om de gaves die je hebt op een goede manier in te zetten zonder dat je energie reserves daardoor uit putten. 

Kun je een burn-out voorkomen?

Helaas kun je een burn-out niet altijd voorkomen.

Wel kun je een aantal acties ondernemen zodat je minder vatbaar bent voor een burn-out. 


  • Zorg voor een rustig en ontspannen ritueel aan in het laatste uur voor het slapengaan. Bouw je dag goed af. Als het nodig is, kun je vroeg in de avond een lijstje maken van de dingen die je nog in gedachten heeft.
  • Eet een uur voor het slapen niet meer en nuttig dan ook geen alcohol meer.
  • Zorg voor een goede en voldoende nachtrust. Een gemiddelde persoon heeft 8 uur slaap nodig. Ga het liefst iedere avond op dezelfde tijd naar bed.
  • Zorg voor een rustig ochtendritueel. Neem de tijd om te douchen, te ontbijten en maak eventueel een lijstje van wat je die dat wilt doen.
  • Zorg overdag voor voldoende beweging. Beweging is een essentieel onderdeel van je mentale gezondheid. 
  • Stel prioriteiten voor de dingen die je moet doen. Durf daarbij ook 'nee' te zeggen voor de dingen die niet echt belangrijk zijn. Leg gerust uit waarom je 'nee' zegt en je zult merken dat het geaccepteerd wordt. 
  • Als je thuiskomt van je werk, laat dan je laptop en je mobiel in je tas. Laat je werk dan echt even los. 
  • Pak voldoende je rust. Ga wandelen, ga fietsen, doe iets in de natuur of lees een boek, of steek tijd in een hobby. Iets creatiefs doen, zorgt voor ontspanning. 
  • Bedenk hoe je je mobiel wilt gebruiken. Verwijder apps die veel tijd kosten of voortdurend je aandacht vragen. 
  • Begin een dagboek en schrijf iedere avond de mooie en fijne momenten in die je hebt beleeft. 
  • Kijk bewust terug op stressvolle momenten en bedenk hoe je in die situatie anders had kunnen acteren. 

Wil jij uit je burn-out stappen?

Met een burn-out coach lukt het een stuk makkelijker.

Twijfel dan niet langer en maak gerust een afspraak. 

Wil je eerst meer weten, vraag dan om een vrijblijvend gesprek.

Ik beantwoord graag al je vragen. 

Veel gestelde vragen voor therapie

Is hypnose eng?

Nee hoor, hypnose is heerlijk ontspannen en een hele bijzondere ervaring. Je bent er de hele sessie gewoon 'bij' en je hebt te allen tijde zelf de controle. Een hypnotiseur kan alleen veranderen wat jij wil dat verandert.

Is hypnose veilig?

Absoluut, hypnose is een manier van diepe ontspanning. Je kunt gewoon communiceren en antwoorden geven aan de therapeut. Je bent steeds in controle gedurende de hele sessie, waardoor sommige cliënten soms twijfelen of ze wel echt in hypnose waren.

Hoe voelt het als ik in hypnose ben?

Het gevoel van hypnose is in een kalme, fysieke en mentale ontspannen toestand verkeren. Je slaapt niet. Je lichaam is diep ontspannen, maar je geest is in plaats daarvan diep gefocust en in staat om toegang te krijgen tot je innerlijke wijsheid. Deze staat van wijsheid is moeilijk toegankelijk tijdens ons dagelijks leven wanneer we worden gestoord door zoveel externe factoren. Onder hypnose zijn is een prettige en natuurlijke staat die vergelijkbaar is met een goede meditatie. Je hebt de hele tijd de controle.

Kan ik in hypnose blijven hangen?

Nee, dit is niet mogelijk. De hypnotiseur beëindigd de hypnose of je kunt het proces zelf stoppen.

Ik denk niet dat ik gehypnotiseerd kan worden, wat te doen?

Iedereen kan gehypnotiseerd worden. Het niveau van de bereikte ontspanning is echter individueel verschillend.

Hoeveel sessies zijn nodig?

Dat is per persoon verschillend. Ieder heeft zijn eigen wens en behoefte. Een traject van 5 sessies zorgt in de meeste gevallen voor diepgaande veranderingen. Er zijn cliënten die het fijn vinden om vaker te komen voor persoonlijke en/of zakelijke groei. Sommigen vinden het ook gewoon fijn om af te toe weer terug te komen voor een 'APK' of update-sessie.

Hoeveel tijd zit er tussen de sessies van een traject?

Dit is per traject verschillend. In de meeste gevallen zit er 1 à 2 weken tussen.

Is de online hypnotherapie sessie net zo effectief als de 'persoonlijke' sessie?

Ja. De resultaten van beide soorten sessies zijn hetzelfde. De algehele ervaring voor de cliënt kan iets anders zijn wanneer hij persoonlijk met de therapeut te maken heeft, maar de resultaten en effecten van de therapie zijn vrijwel hetzelfde.

Mijn probleem is een pijnlijke kwestie waar ik liever niet over praat. Kan ik toch geholpen worden met hypnose?

Ja dat kan. In geval van directe hypnose is het niet nodig om de achtergrond te weten. Je hoeft er niet over te praten. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.

Hoe lang houden de veranderingen aan?

De veranderingen zijn in de meeste gevallen direct en blijvend.

Hoe voel ik me na een sessie?

Vlak na de sessie voel je je wellicht nog wat suf, maar kort daarna voel je je ontspannen, fris en fantastisch.

Kan ik na de sessie zelf autorijden?

Absoluut. Je lichaam voelt na de sessie nog een poosje erg ontspannen, maar je brein is helder en scherp.

Zijn de sessies vertrouwelijk?

Absoluut. De privacy en vertrouwelijkheid worden strikt gewaarborgd. Zie ook de privacy policy: https://joyfulyou.nl/privacy-policy/

Kunnen wij van tevoren kennis maken om te kijken of er een 'klik' is?

Jazeker, dat kan via een vrijblijvend gesprek, telefonisch of via video. Je vind hiervoor in de menubalk de knop 'Vrijblijvend gesprek'.

Werk je ook met losse sessies?

Nee, ik werk alleen met trajecten van minimaal 5 sessies. Verandering heeft tijd en jouw commitment nodig. Daarnaast werk ik graag samen met jou toe naar het fijnst resultaat voor jou.

Als ik mijn gemaakte afspraak niet kan nakomen?

Afspraken kunnen tot 48 uur van tevoren kosteloos worden verzet. Bij afmelding korter dan 48 uur van tevoren wordt de sessie in rekening gebracht i.v.m. de gereserveerde tijd .

Ik ben ondernemer. Is de coaching zakelijk aftrekbaar?

Jazeker! Kosten voor coaching die worden gemaakt voor zakelijke doeleinden zijn fiscaal aftrekbaar.

Ik heb een budget voor coaching van mijn werkgever. Kan ik dat bedrag gebruiken voor sessies bij Joyful You?

Dat is zeker mogelijk! Overleg dit met jouw werkgever. Als er een offerte nodig is, dan hoor ik het graag.