Weten hoe hypnotherapie kan helpen? Lees hier meer!
Hypnotherapie: wat is het en wat heb je eraan?
Voor veel mensen is hypnotherapie nog een ver-van-je-bed-show. En dat is zonde, want hypnotherapie is een nuttige manier om te werken aan verschillende problemen, klachten of angsten. Bij Joyful You help ik graag mensen bij dit soort vraagstukken middels hypnotherapie. En graag leg ik hen uit dat het helemaal niet zo ingewikkeld of eng is als het lijkt.
Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is, kort gezegd, het inzetten van hypnose als middel tegen psychische of lichamelijke klachten. Bij Joyful You wordt gebruik gemaakt van medische hypnose. Hiervoor is dan ook psychologische kennis nodig om een goede sessie te creëren. De kunst zit hem in het kunnen toepassen van technieken die een verandering in de ander teweegbrengen. Veranderingen die de cliënt zelf wil. Een goede hypnotherapeut die weet wat die doet is dan ook van fundamenteel belang om verbetering te kunnen opmerken.
Verlaagde hersenfrequentie
Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer iemand onder hypnose is? Tijdens de hypnose word je in een verlaagde hersenfrequentie gebracht. Dit is dezelfde frequentie waarin je geboren bent, een staat waarin je alles wat je hoort voor waar aanneemt. De eerste zeven jaar van je leven bevind je je in die frequentie, het is de basisprogrammering voor ieder mens. Maar helaas krijgt niet iedereen gedurende die eerste zeven jaar goede suggesties en invloeden. Dat hoeft natuurlijk niet direct voor problemen te zorgen. Maar wel kunnen na een bepaalde prikkel of trigger de verkeerde suggesties komen bovendrijven waardoor er problemen kunnen ontstaan.
Klakkeloos geloof
Om de werking van hypnotherapie iets concreter te maken, trek ik graag de vergelijking met Sinterklaas. Als kind geloof je er heilig in. Er wordt dan ook aan alle randvoorwaarden voldaan die dat geloof bestendigen: de intocht van Sinterklaas op tv, je mag je schoen zetten, er zit ook wat in en de wortel die je erin had gestopt voor het paard is uit je schoen gehaald, Sinterklaas komt op school, en op pakjesavond wordt op de deur geklopt voordat er een zak met cadeautjes staat… De maatschappij en je ouders doen er alles aan om het verhaal zo neer te zetten dat het wel echt moet zijn. In die verlaagde hersenfrequentie geloof je dat dan ook klakkeloos.
Open voor suggestie
Tussen je zevende en twaalfde levensjaar krijgt je kritische mind meer vorm. In die tijd ontdek je dat de Sint op tv er heel anders uitziet dan die op school. Hij draagt dezelfde schoenen als je meester, of je herkent de buurman. Eerst vielen deze zaken niet op, maar in de kritische mind kijk je opeens heel anders naar de werkelijkheid. Sinterklaas valt van zijn voetstuk, hij bestaat niet. Hypnose kun je vergelijken met die eerste fase, een staat van verlaagde hersenfrequentie waarin je openstaat voor suggestie. Dit is een staat waarin je zelf veranderingen kunt toepassen. Je zou het een soort herprogrammering kunnen noemen.
In goede handen
In deze hypnotische staat kun je nieuw gedrag ‘programmeren’, wat wil zeggen dat je jezelf kunt leren gezonder en constructiever om te gaan met bepaalde situaties. Hierbij is het voor de hypnotherapeut niet eens altijd nodig om te weten wat het probleem is en wat het nieuwe programma is dat je voor jezelf programmeert. Het belangrijkste bij hypnotherapie is dat je ervoor openstaat en dat je je veilig en in goede handen voelt bij je hypnotherapeut. Een gezonde nieuwsgierigheid is een must, net zoals het zelf willen veranderen. Hypnotherapie werkt niet als een ander vindt dat je moet veranderen. Als je echt graag een verandering bij jezelf wilt, kan hypnotherapie erg veel betekenen.