Op blote voeten lopen

Waarom zou het lopen op blote voeten gezond zijn?

Altijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor?

Loop jij ook graag op blote voeten?

Lopen op blote voeten

Uit een onderzoek uit 2007 is gebleken, bij het vergelijken van voeten van de moderne mens met 200 jaar oude skeletten, dat de mens vóór de uitvinding van de schoen, gezondere voeten had dan de mens tegenwoordig. Ook is men er in 1991 al achter gekomen dat kinderen die schoenen dragen, een veel grotere kans hebben platvoeten te krijgen.

Door het lopen op blote voeten op verschillende ondergronden stimuleer je verschillende plaatsen op de voeten. Volgens de Chinese denkwijze zou het lopen op blote voeten dus goed zijn voor het hele lichaam.

Schoenen

Het nadeel van schoenen dragen, vooral vaak dezelfde schoenen, is dat de spieren in de voeten zwakker worden. Bepaalde spieren heb je nodig als je bepaalde schoenen draagt, en anderen juist helemaal niet, die daardoor verzwakken. Bij het lopen op blote voeten worden alle spieren weer gebruikt en getraind. Dit geldt niet alleen voor de spieren in de voet, maar ook voor bijvoorbeeld de kuitspieren.

Bovendien loop je anders zonder schoenen. Je vangt de klap van elke stap niet meer op met alleen de hiel, maar met een groter deel van de voet. Zo wordt de klap gespreid, en heb je er minder last van. Dit is ook beter voor de gewrichten in de heup, knieën en enkels. Ook neem je bij het blootsvoets lopen vanzelf minder grote stappen, omdat je beter op de ondergrond let waar je op loopt.

Blote voeten

Het lopen op blote voeten doe je ook bewuster dan dat je op schoenen loopt. Je bent ineens gefocust op zoiets simpels als je lopen. Ook ben je gericht op wat je voelt onder je voeten. Dit kan heel ontspannend en aardend werken. Zonder schoenen voel je alle ondergronden, de textuur en de temperatuur ervan, je voelt je meer verbonden met de aarde en de natuur. Het kan erg bevrijdend voelen om je voeten niet meer ‘op te sluiten’ en de kans te hebben bijvoorbeeld door plassen water te lopen, zonder dat je je ergens druk om hoeft te maken. Je voeten zijn ervoor gemaakt dit te doen, schoenen kunnen er over het algemeen iets minder goed tegen. Lopen op blote voeten is even wennen, vooral omdat je wat eelt moet kweken voordat het comfortabel is op alle ondergronden, maar is iets wat wel de moeite waard is. Het voelt goed.

Door en kwartiertje tot dertig minuten op je blote voeten op het gras of in het zand te gaan staan, helpt het om je lichaam in balans te brengen.

Ontladen

Net zoals alle andere objecten op onze aarde is ons lichaam elektrisch geladen. Echter, als gevolg van een grote blootstelling aan elektromagnetische straling die veroorzaakt wordt door talloze elektrische apparaten. Denk aan computers, televisies, stereo-installaties, keukenapparatuur en draadloze telefoons, ontstaat er een te grote elektrische lading in ons lichaam.

Dat kan leiden tot stress en slaapproblemen. Een te grote elektrische lading in het lichaam kan worden ontladen door regelmatig contact te maken met de aarde. Het zorgt ervoor dat de elektrische lading in je lichaam weer naar een natuurlijk niveau wordt gebracht. Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke ochtend voordat je met de dag begint een kwartiertje voor jezelf te nemen en buiten te gaan aarden. Als je dit gaat doen zul je direct merken hoe heerlijk het gras of zand onder je voeten voelt, en hoe direct contact met de aarde je hele lichaam ontspant. Ontspan je spieren in je nek, schouders, armen, buik en benen en laat de aarde letterlijk ‘door je heen stromen’. Het geeft meer energie en kan zelfs vetopslag verlagen en verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoeken (Ghaly, & Teplitz, 2004 en Chevalier et al., 2012) is aangetoond dat aarden het cortisolgehalte in balans brengt, wat een positief effect heeft op stress en waardoor stemmingswisselingen, angsten, depressie en slaapproblemen.

Dus loop buiten vaker op blote voeten en kom zonder moeite beter in balans.

Maar pas op!

Kijk goed uit waar je loopt op blote voeten. Er kunnen overal voorwerpen liggen die gevaarlijk voor de voeten zijn. Helaas is onze wereld er niet meer op gericht dat we op blote voeten lopen.

Heb je diabetes en/of last van gevoelsvermindering in je voeten, loop dan niet overal op blote voeten, maar bijvoorbeeld even in je eigen tuin. Ga gerust eens met blote voeten staan in het gras en loop een klein stukje. Ben je slecht ter been, vraag iemand samen met je te lopen. Maar voel vooral eens de sensatie van gras, zand en stoeptegels. Je zult merken dat je je daarna heel anders voelt dan altijd maar op schoenen.