maagverkleining

Maagverkleining

Maagverkleining, gastric-sleeve


Een maagverkleining is een operatie waarbij de buitenbocht van de maag wordt verwijderd, waardoor een kleine buisvormige maag overblijft. Het darmstelsel wordt niet aangepast. Dat betekent dat alles wat je eet en drinkt ook wordt opgenomen in het lichaam. Sinds kort wordt de operatie uitgevoerd als primaire operatie voor morbide obesitas.

De maagverkleining wordt toegepast als tussenstap bij mensen met een BMI van 55 of hoger, om na verloop van tijd een maagomleiding operatie uit te voeren.


De ingreep


Bij een maagverkleining wordt 60 tot 85% van de maag verwijderd, zodat een smalle, buisvormige maag overblijft. Het gedeelte van de maag waar het voedsel naar de darm gaat, de pylorus (maagportier), blijft intact.


Het effect


De nieuwe maag heeft een volume van ongeveer 100 tot 150 ml. Bij het eten ontstaat snel een verzadigd gevoel. Dit gevoel van verzadiging blijft ook langer bestaan. Hiernaast neemt het hongergevoel af door hormonale veranderingen.


Eten en drinken na de operatie

Na de operatie begin je met drinken. De eerste week daarna mag je alleen vloeibare voeding. Als je dit goed verdraagt mag je weer vaste voeding.


Complicaties

Net als elke andere (chirurgische) ingreep komen ook bij een maagverkleining complicaties die voor, die tijdens of na de ingreep kunnen optreden.

Naadlekkage / buikvliesontsteking, braken, galstenen, vitaminetekort, maagzuurproblemen of reflux

Het is mogelijk dat inwendig een van de verbindingen kan gaan lekken. Lekkages komen over het algemeen het meeste voor rond de maag en kunnen het gevolg zijn van meer eten dan in het maagje past. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje kan zich nog verder gaan vernauwen, waardoor overmatig braken kan optreden. Het snelle afvallen na de operatie kan het ontstaan van galstenen in de hand werken.


Sterftecijfer


Het sterftecijfer ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 operaties.

Eten en drinken na de operatie

Na de operatie begin je met drinken en daarna krijg je vloeibare voeding. Als je dit goed verdraagt, mag je weer vaste voeding eten.


De volgende richtlijnen zijn daarbij van belang:

  • Eet niet vaker dan vijf à zes keer per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s morgens en ’s middags iets een klein tussendoortje
  • Eet per maaltijd een kleine hoeveelheid
  • Neem ruim de tijd voor iedere maaltijd en neem kleine hapjes
  • Drink regelmatig kleine hoeveelheden.
  • Stop met eten en/of drinken zodra u een verzadigd gevoel krijgt
  • Neem geen energierijke dranken of vloeibare producten.
  • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken. Het vrijkomende gas kan een te grote druk in het kleine maagje veroorzaken waardoor er problemen kunnen ontstaan.
  • Gebruik dranken en vast voedsel niet samen.
  • Vermijd vet en taai vlees en vellen/schillen/draden van groente en fruit.
  • Gebruik dagelijks een vitaminepreparaat.


Leefstijl


Als de hoeveelheden per maaltijd klein zijn, is het belangrijk dat de voeding die gegeten wordt gezond is, zodat je toch de voedingsstoffen binnen krijgt die een lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zorg voor voldoende beweging. Dit moet je de rest van uw leven volhouden.


Herstelperiode

De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een kijkoperatie ga je de volgende dag alweer naar huis en duurte de herstelperiode twee tot vier weken. Bij een openbuikoperatie duurt de ziekenhuisopname enkele dagen en is de hersteltijd langer, ongeveer drie maanden. Dit heeft te maken met de grootte van de operatiewond. Houd er rekening mee dat je de eerste drie weken na de operatie nog voorzichtig moet zijn. De wondjes die je ziet zijn weliswaar klein, maar de wond van binnen moet ook genezen. Vermijd daarom zware huishoudelijke taken of het dragen van zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan wegen, bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.


De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Je mag indien nodig pijnstillers gebruiken.


Resultaat


De meeste mensen bereiken 70% verlies van hun overgewicht, en halen niet hun ideale gewicht. Dat is ook helemaal niet nodig. Je hebt hiermee al veel gezondheidswinst. Het best kun je een streefgewicht kiezen dat tussen de 15 tot 20 kilo boven je ideale gewicht uitkomt. Dat is verstandiger dan koste wat kost te proberen je ideale gewicht te bereiken.


Andere mogelijke operaties zijn de maagband en de maagomleiding.


Bron: Centrum voor Obesitas Nederland

Reactie plaatsen