maagband

Maagband

Een maagband (gastric band)

Een maagband is een siliconenbandje dat zorgt voor een verkleining van je maaginhoud, hierdoor verminderd de hoeveelheid voedsel die je in één keer kunt eten. Het wordt geplaatst bij mensen met morbide obesitas (BMI > 40) en is een hulpmiddel bij gewichtsverlies.

De maagband wordt door middel van een chirurgische ingreep geplaatst aan de bovenkant van de maag. Meestal gebeurd dit door middel van een kijkoperatie. De operatie vindt plaats in het ziekenhuis, maar wanneer je hiervoor niet in aanmerking komt zijn mogelijkheden om de maagband in een klinieken uit te laten voeren.

Het plaatsen van de maagband

Het plaatsen van de maagband vindt plaats onder algehele narcose. Met een (kijk)operatie wordt het siliconenbandje om de bovenkant van de maag geplaatst. Tijdens de operatie wordt onder de huid een kleine injectiepoort geplaatst die verbonden is met de maagband. Door het schijfje aan te prikken met een injectienaald en zoutoplossing in de band te spuiten of eruit te halen, kan deze strakker of losser ingesteld worden. Dus wanneer de maagband niet goed blijkt te werken en gewichtsverlies uitblijft, is het mogelijk de maagband aan te passen zodat je meer of minder kunt eten.


Als de ingreep door middel van een kijkoperatie is, mag je zo mogelijk dezelfde dag nog naar huis. Bij de kijkoperatie worden er meestal vier kleine sneetjes gemaakt, waardoor je zo min mogelijk littekens aan de operatie overhoudt. Om te controleren of de band goed geplaatst is en of er geen lekkage optreedt vanuit de band, de injectiepoort of het slangetje ertussen in, kan een zogenaamd ‘slikfilmpje’ gemaakt worden. Dit is een röntgenfilmpje van de maag. Daarvoor krijg je eerst een bariumpapje te drinken, zodat de maag te zien is met behulp van röntgenstraling.

Risico’s en complicaties

De ernst en mate van complicaties van de maagband operatie zijn afhankelijk van de eventuele al aanwezige medische problemen. Tijdens de kijkoperatie kan besloten worden toch de buik open te maken met één grotere snee. Deze beslissing maakt de chirurg alleen als het echt niet anders kan.


Complicaties kort na de operatie zijn: wondinfectie, nabloeding, abces, maagbeschadiging, longontsteking, trombose, hartproblemen.


Complicaties die op kunnen treden langer na de operatie zijn: onvoldoende gewichtsverlies, lekkage van de band, de injectiepoort of het slangetje ertussen, verplaatsing van de band, galstenen, overgeven, intolerantie voor hard of stug voedsel, passage klachten.


Een tweede operatie kan nodig zijn om de eventuele ontstane problemen op te lossen.

Herstel na de operatie

De herstelperiode is ongeveer 3 tot 4 weken. Na de operatie is het goed om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. De eerste tijd na de operatie mag je alleen vloeibaar of gemalen voedsel tot je nemen. Bij voorkeur moet dit voedsel zijn met weinig calorieën zoals soep of gekookte, gepureerde groente. Richtlijnen van de duur van dit vloeibare dieet verschillen enigszins per ziekenhuis maar liggen rond de 10 tot 14 dagen.

Verder zal de diëtist voeding- en leefstijladviezen geven. Het kost vaak enkele maanden om aan deze nieuwe manier van eten te wennen.

Voor de meest optimale werking van de maagband is het wel erg belangrijk je eraan te houden.

Eet- en dieettips zijn onder andere:

  • Zorg voor kleine maaltijden, zo’n zes per dag
  • Sla geen maaltijden over
  • Kauw je eten langzaam en zorgvuldig
  • Neem elke dag een multivitaminen pil
  • Stop met eten als je een vol gevoel begint te krijgen
  • Drink in ieder geval anderhalve liter vocht per dag, maar niet bij het eten
  • Vermijd eten als je afgeleid bent, bijvoorbeeld als je TV kijkt
  • Eet gevarieerd en beperk inname van alcohol

Resultaat

Het gewichtsverlies na twee jaar is ongeveer 15% van het totale lichaamsgewicht. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de mate van verandering van je voedingspatroon en leefstijl. Door de vermindering van het overgewicht kunnen bestaande problemen zoals slaap apneu, een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en diabetes verbeteren. Het risico op het ontwikkelen van onder andere hartziekten wordt kleiner.


Andere mogelijke operaties zijn de maagomleiding en de maagverkleining.

Reactie plaatsen