7 redenen om je kind op blote voeten te laten lopen. Het liefst tot hun 7e levensjaar zove
arrow_drop_up arrow_drop_down

7 redenen om je kind op blote voeten te laten lopen

Kinderen, en dan vooral zeer jonge kinderen, lopen graag op blote voeten. Dit is heel gezond en behoeft geen enkele reden tot zorg. Waarom?

Als ouder merk je vaak dat het lastig is om ze ervan te overtuigen om schoenen te dragen, vooral in huis. Maar voor een kind voelt schoenen dragen in huis alsof je ze van een fantastisch gevoel van vrijheid beroofd.

7 redenen om je kind vrij te laten bewegen op zijn blote voeten (als de ondergrond dit toestaat uiteraard):

  1. Het geeft een beter evenwicht en stabiliteit: als alle tenen zijn vrij om te bewegen en door de teentjes te openen en te sluiten leert je kind de kunst van het lopen tot in perfectie.
  2. Het verbeterd de ontwikkeling van de tastzin van de voeten: je kind verkrijgt veel informatie over de omgeving via de tastzin van de voeten. Blote voeten functioneren als een extra zintuig door de meer dan 200.000 zenuwuiteinden in de voetzool.
  3. Het versterkt de voetzool van je kind, waardoor platvoeten worden voorkomen.
  4. Het voorkomt schimmelinfectie: op blote voeten transpireert de voet van je kind minder en kunnen de voeten beter ademen.
  5. Het vergemakkelijkt de kennis over het lichaam: de voeten zijn een belangrijk deel van ons lichaam en het aanraken of verkennen van de voeten is belangrijk voor een kind.
  6. Als je kind zonder de steun van schoenen loopt, worden de spieren van de voeten en enkels versterkt.
  7. Je kind op blote voeten ontdekt een oneindige reeks aan sensaties (koud/warm, droog/nat, glad/ruw) die de intelligentie stimuleren.
  8. Schoenen zijn geschikt voor het beschermen van de voeten, maar verder zouden kinderen waar het ook maar mogelijk is, blootsvoets rond moeten lopen.

Je voeten

De manier waarop de voet is opgebouwd, is schitterend: 26 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 pezen, spieren en ligamenten. De voet is geschikt om moeiteloos mee te wandelen en te rennen, ook op oneffen terrein.

En als je bang bent voor koude voeten, is een simpel paar sokken al voldoende! Alhoewel… hoe meer je op blote voeten loopt, hoe minder last heb je van koude voeten.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?