9 november 2017 
in Voeten

5 tips tegen koude voeten

Snowboots en toch koude voeten in de winter? Wil je weten hoe je dat kunt voorkomen?

Warm blijven:

Het probleem:

In je voet zitten geen noemenswaardige spieren, die zitten in je onderbeen. De warmte moet vanuit de been doorstromen naar je voeten. Het bloed gaat door relatief kleine haarvaten door je voet. Een goede doorbloeding van je voet is dus van groot belang.
 Vrouwen hebben minder haarvaten in vergelijking tot mannen. Dat verklaart deels dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten. Andere oorzaken voor een mindere doorbloeding zijn onder andere: hormonen, beknelde voeten en roken. Maar ook door ziekte of ouderdom kan de doorbloeding minder zijn. Op de meeste factoren heb je niet zoveel invloed, zeker niet op korte termijn.
 Bovendien helpt je lichaam ook niet mee: Als het lichaam kou ervaart trekken de haarvaten samen, dit om het lichaam en vitale lichaamsdelen te beschermen tegen afkoeling. Alleen werkt dat averechts voor de lichaamsdelen die minder belangrijk gevonden worden. Het vernauwen van de haarvaten gebeurt naar aanleiding van afkoeling van de huid. Vrouwen zijn hier gevoeliger voor. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld een dikkere vetlaag. Die isolatie werkt twee kanten op, de aanvoer van warmte vanuit je lichaam naar de huid is minder, dus de afkoeling sneller en daarmee de reactie van je lichaam. Bij vrouwen varieert de lichaamstemperatuur ook nog eens met het oestrogeen niveau in het lichaam. Bovendien schijnen zwangere vrouwen ook eerder te reageren op lagere temperaturen, wellicht om het ongeboren kind te beschermen tegen afkoeling.

Oplossingen?

Die lekker dikke snowboots met extra dikke sokken zouden wel eens averechts kunnen werken, je voet zit bekneld en dat komt de doorbloeding niet ten goed.
Zorg dat je snowboots al op kamertemperatuur zijn als ze je aandoet. De schoenen in de garage bewaren is voor de troep en modder een goed idee maar als je koude schoenen aandoet heb je al een achterstand.

Blijf in beweging:

Dus lopen of fietsen i.p.v. met de auto of openbaar vervoer.
 Zorg dat je rest van je lichaam passend gekleed is, winterschoenen onder een rok met panty ziet er wellicht modieus uit, maar dat komt de doorbloeding niet ten goede.

Op de kachel:

Ga je voeten niet geforceerd opwarmen door ze op de kachel te leggen of onder een hete douch te gaan staan. De bloedsomloop wil dan weer op gang komen terwijl de haarvaten nog dicht zitten.
 Langzaam aan opwarmen dus.

Vocht:


Een zeer belangrijke (extra) oorzaak van koude voeten, een koud lichaam in zijn geheel trouwens, is vocht. Of het van transpiratie of van de regen is. Natte voeten of een koud lichaam koelen enorm af. Dat geld dus ook voor zweetvoeten. Niet te dikke, goed vocht transporterende sokken zorgen ervoor dat je voeten niet nat worden van zweet. Goede (wollen) sokken zoals die voor de buitensport te koop zijn, zijn niet goedkoop, maar leveren zeker een bijdrage aan het comfort.

Muts:

Je hoofd, en dan met name de hersenen, verbruiken een enorme hoeveelheid zuurstof. Die zuurstof komt via je bloed naar je hoofd. Twintig procent van het lekker warme bloed stroomt naar je hersenen. En dat bloed koelt flink af zo bovenop het lichaam in het relatief vetarme hoofd. Je hoofd warm houden met een muts helpt dan ook tegen afkoeling van je lichaam en daarmee tegen koude voeten!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down